1 december: De juiste soort provocatie

 

 
DPM_logo

Weektekst:

Ik zal acht slaan op anderen

En laten wij op elkaar acht geven om elkaar aan te vuren tot liefde en goede werken.

De juiste soort provocatie

1 december

In Hebreeën 10:24 staat in de King James vertaling:
Laten we acht slaan op elkaar en elkaar provoceren tot liefde en goede werken. De term’provoceren’ is een krachtig woord, met in het algemeen een negatieve klank. De vertalers hebben het gebruikt om ons aan het denken te zetten. Wat is meestal het gevolg van provocatie? Boosheid of jaloezie. Maar onze soort van provoceren moet juist liefde en goede werken tot gevolg hebben.

Het Griekse woord dat hier vertaald is met ‘provoceren’ is hetzelfde woord als waar het Engelse woord ‘paroxysm’ vandaan komt: een ongecontroleerde uitbarsting van emotie, zoals woede of zelfs lachen.

Hoewel het woord ‘provoceren’ meestal iets slechts suggereert, wordt het in deze context ten goede gekeerd en provoceren we elkaar tot liefde en goede werken. En er zijn nu eenmaal mensen die provocatie nodig hebben om te doen wat goed is.

Maar nu moeten we nog uitzoeken hoe we dat doen. Dit is beslist een van mijn minder sterke gebieden. Ik vind het lastig om rekening te houden met de verschillende persoonlijkheden van mensen. Door mijn achtergrond in een militair gezin en een opleiding die draaide om logisch redeneren, vind ik het meestal wel voldoende om mensen gewoon direct en helder te zeggen wat ze moeten doen. Maar de Bijbel leert ons dat we er acht op moeten slaan hoe we dat doen. Als je resultaat wilt bereiken, zul je iedere persoon op een speciale manier moeten benaderen. Ieder die kinderen heeft, weet dat dit waar is – je kunt ze niet precies gelijk behandelen. Het ene kind kun je prima sturen door hem streng te vermanen, terwijl je het andere kind met diezelfde woorden juist ontmoedigt.

Dank U Heer dat U mij helpt om anderen lief te hebben. Leid me door uw Geest, als ik anderen provoceer tot liefde en goede werken. Ik zal acht slaan op anderen. Amen.

Bron: God’s last word, vol. 3: Hebrews 10:23-34 (CD)

Uit het boek: Gods levende woord 
 
Nu weer verkrijgbaar als herziene herdruk!
 

Onze facebookpagina 

Nieuw hier? Meld je aan voor de dagelijkse overdenkingen 

 
 

DPM NEDERLAND

Nijverheidsweg 12
7005 BJ Doetinchem
KvK#: 41121393

CONTACT

E-mail: info@derekprince.nl
Telefoon: +31 (0) 251 255 044
(elke werkdag van 9.00 uur tot 13.00 uur)

ONDERWIJS- EN NIEUWSBRIEVEN

Ontvang onze gratis onderwijs- en nieuwsbrieven
- per post
- per email