Shop Doneer

Nieuwe deuren gaan open

Als in 1989 het IJzeren Gordijn valt, heeft Derek Prince Ministries al toegang tot miljoenen mensen die daarvoor niet te bereiken waren. In geloof heeft DPM al vanaf ‘86 radio-uitzendingen naar Rusland verzorgd, zelfs al komt er nauwelijks reactie terug. Na de val van het communisme komt er onmiddellijk een stroom brieven binnen. In die periode opent Bram Oosterwijk, een jonge Nederlander die al langer in Oost-Europa werkzaam is, een buitenpost van DPM, om zo Oost-Europa en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS, de voormalige Sovjet-Unie) te kunnen bereiken. Op zijn reizen ontmoet hij samen met zijn medewerkers honderden voorgangers en andere christenen, die de radio-uitzendingen al die jaren hebben beluisterd en erg graag meer van Derek willen leren. Er wordt meteen een begin gemaakt met de vertaling van Dereks boeken en binnen drie jaar zijn er – onder leiding van Valeri Solin, een ex-KGB-agent – zo’n half miljoen boeken verspreid in het Russisch en in andere Oost-Europese talen. In dezelfde tijd komt ook de Video-Bijbelschool van de grond, die Dereks video-onderwijs ‘Laying the foundations’ (twintig uur video) beschikbaar maakt voor leiders.

In mei 1993 organiseert DPM een ‘historische’ conferentie in Moskou, waar zo’n duizend voorgangers naartoe zijn gekomen vanuit de hele Sovjet-Unie, en zelfs vanuit plaatsen zo ver als Magadan in het noorden van Japan. Derek brengt hier opnieuw zijn fundamentele onderwijs: het Kruis, bevrijding, doop met de Heilige Geest. Bovendien vinden er bijzondere momenten van verzoening plaats tussen vertegenwoordigers van verschillende bevolkingsgroepen. Zo worden diepe wonden geheeld, die waren ontstaan als gevolg van het leven onder een regime van verdrukking. Derek zegt over de Moskou-conferentie: Deze diensten verschilden totaal van welke andere dienst die ik ooit eerder had meegemaakt. Deze mensen waren zo enthousiast! Ze zongen wel twintig uur aaneen: Jezus Christus is Heer! Ze hadden echt honger naar het Woord van God. Wat een voorrecht om deze mensen te mogen dienen.

In het jaar daarop worden vierendertig bijbelscholen geopend in het voormalige Oostblok. Een jaar later zijn Derek en Ruth opnieuw in de voormalige Sovjet-Unie voor een soortgelijke, strategische conferentie. Deze keer echter in Kazachstan (Centraal Azië) waar mensen uit o.m. de zuidelijke republieken van de GOS (Kazachstan, Tadzjikistan, Oezbekistan), maar ook Siberië en Mongolië naartoe zijn gekomen voor toerusting, bevrijding en genezing.

De explosieve groei van zijn bediening in deze jaren, schrijft Derek toe aan een sabbatsverlof in 1990, toen hij in Hawaï tegen God zei: Ik draag het allemaal over aan U, Heer. Ieder boek, elke audiocassette, iedere video en elke radio-uitzending; alles wat ik heb uitgebracht of nog zal uitbrengen. Het behoort mij niet langer toe. Ik laat het in Uw handen om ermee te doen wat U wilt. Vanaf dit moment is de reikwijdte van zijn bediening op ongeëvenaarde wijze toegenomen.

Enkele van vele voorbeelden

Indonesië. In 1990 is er in het Indonesisch nog niets van Derek Prince’ onderwijs vertaald. Slechts vijf jaar later zijn dertig van Dereks boeken in het Indonesisch verschenen, in totaal meer dan 300.000 boeken.

China. Al sinds begin jaren tachtig verspreidt Ross Paterson Dereks onderwijs in verschillende Chinese talen, hoofdzakelijk in het mandarijn. Via radio-uitzendingen en drukwerk (meer dan vijftig titels) worden miljoenen Chinezen bereikt. In 1995 krijgt Ross het op zijn hart om Dereks tachtigste verjaardag te vieren met een bijzonder verjaardagscadeau: via een vijfjarenplan worden 1 miljoen Chinese ‘Pijlers van het christelijk geloof’ gedrukt en verspreid, naast het doorgaande drukprogramma van honderdduizenden andere boeken.

Frankrijk. In januari 1996 begint de Nederlandse zendeling René de Groot, die met zijn gezin in Zuid-Frankrijk woont, met de vertaling van Derek Prince’ boeken voor de Franstalige wereld (één van de belangrijkste wereldtalen). Zeven jaar later, in 2003, zijn al Dereks Engelse boeken, plus zo’n twintig vertaalde audio-tapes in boekvorm verschenen in het Frans. Deze in totaal 63 Franse Derek Prince-boeken worden verspreid in Frankrijk en 21 Franstalige Afrikaanse landen.

Soortgelijke verhalen vinden plaats in vele andere gebieden en landen, waaronder Rusland, India, Centraal-Azië en Latijns Amerika. Veel van de groei en uitbreiding van Dereks bediening is te danken aan de mensen die met Derek en Ruth samenwerken. David Selby, de internationaal directeur en echtgenoot van Dereks dochter Anna, werkt al vanaf 1971 met Derek samen. Naast het kantoor in de Verenigde Staten, momenteel gesitueerd in Charlotte, North Carolina, zijn er internationaal werkende kantoren van DPM in Australië, Canada, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika en Engeland. Elk kantoor werd opgericht door iemand die van God de roep daartoe had ontvangen, om deze bediening in eigen land en over de gre ns verder te brengen, via drukwerk en andere vormen van communicatie. Hoewel Derek Prince zelf altijd heeft geweigerd iets anders te gebruiken dan een potlood en een pen (al zijn boeken schreef hij handmatig op, en vervolgens werden die door Ruth of een secretaresse uitgetypt!), is DPM vandaag een organisatie die gebruik maakt van moderne technische middelen, zoals websites in vreemde talen, videoconferenties, interactieve Bijbelschool via internet, Video CD’s and CD-ROMs.