Shop Doneer

Angst overwinnen

Leestijd: 2 min.
Op de dag dat ik vrees,
vertrouw ík op U.
In God prijs ik Zijn woord,
op God vertrouw ik, ik vrees niet.

(Psalm 56:4-5)

Weet u wat ik waardeer in de Bijbel? Haar eerlijkheid. De Bijbel ziet de feiten onder ogen. Ze toont het leven zoals het is en houdt rekening met menselijke zwakheid. Dat zien we ook nu weer: David doet geen valse concessies aan zichzelf. Hij zegt niet: 'Ik zal nooit vrezen'. Hij geeft juist toe dat er misschien tijden zullen komen waarin hij bang is. 'Maar wanneer die tijden komen, zal ik weten hoe ik moet handelen. Ik zal op God vertrouwen en Zijn zekere en onfeilbare Woord prijzen. Vertrouwen in God en het prijzen van Zijn Woord zullen mijn vrees overwinnen'.

Onze geest en onze emoties komen in het geloofsleven vaak met elkaar in botsing. Onze emoties reageren met allerlei angstgevoelens, misschien zelfs met paniek. Onze pogingen om die reacties tegen te gaan, zijn tevergeefs. Ze overmannen ons. Maar een ander deel van ons wezen - onze geest - geeft niet toe aan paniek. De geest laat zich niet door emoties de wet voorschrijven. De geest in ons zegt: 'Ik weiger het oordeel van mijn emoties ten aanzien van deze situatie te accepteren. Ik zal mij tot God wenden en voor ogen houden wat Zijn Woord zegt. Ik zal dié belofte van God vinden die aan mijn nood beantwoordt. Emotioneel gezien ben ik misschien bang, maar diep in mijn wezen vertrouw ik op God. Dat geeft een zekerheid en vertrouwen die veel dieper gaan dan mijn emoties'.

In een dergelijke situatie is onze persoonlijkheid te vergelijken met een rivier op een onstuimige dag. Onze emoties lijken op de golven aan de oppervlakte, die onrustig heen en weer slingeren. Maar in de diepste diepten van ons wezen stroomt het leven van onze geest in ongestoorde vrede voort.

Gebed van de dag

Heer, dank U dat er diep in mij een vrede is die zich niet door de stormen aan de oppervlakte van het leven laat beïnvloeden. Help mij om steeds opnieuw Uw Geest uit te nodigen om Zich te verbinden met mijn geest, en zo over elke muur heen te kunnen springen. Ik prijs U voor Uw vrede in mijn hart.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.