Shop Doneer

Dans voor de heer!

Leestijd: 3 min.

In de Bijbel wordt nog een andere daad van aanbidding beschreven. In 2 Samuël lezen we dat David er eindelijk in was geslaagd om de ark in Jeruzalem te brengen. Eerder was deze veroverd door de Filistijnen en daarna ergens ondergebracht. Toen David deze uiteindelijk terugbracht, was hij met verschillende problemen geconfronteerd. Een deelnemer van de eerste ploeg werd gedood, waardoor iedereen een belangrijke les leerde: de ark mocht alleen aangeraakt worden door de Levieten, die hiervoor geheiligd waren. Uiteindelijk werd de ark onder begeleiding van allerlei soorten muziek in Jeruzalem geplaatst, en dan staat er:

Vol overgave danste hij (David) voor de Heer, slechts gekleed in een linnen priesterhemd. (2 Samuël 6:14, NBV)

David was een zwaar getrainde krijger, dus toen hij vol overgave voor de Heer danste, denk ik niet dat er één spier in zijn lichaam was die niet bewoog. Ik zie hem voor me, op en neer springend, het uiterste uit zijn lichaam halend. Dat is aanbidding. Je bent niet bevrijd, tenzij je hele lichaam bevrijd is. Er is echter ook een andere kant aan het verhaal:

Ook David ging naar huis, om zijn familie en bedienden te zegenen. Michal kwam hem tegemoet en zei: ‘De koning van Israël heeft zich vandaag wel bijzonder waardig gedragen! Als de eerste de beste dwaas heeft hij zich voor de ogen van zijn slavinnen en onderdanen ontbloot!’ David antwoordde: ‘Dat deed ik voor de Heer, die mij heeft aangesteld als vorst over het volk van de Heer, over Israël, en mij zo heeft verkozen boven jouw vader en heel zijn familie; voor de Heer danste ik! En al zou ik me nog erger vernederen, al zou ik me zelfs in mijn eigen ogen verlagen, dan nog zou ik in aanzien staan bij de slavinnen over wie je spreekt.’ (2 Samuël 6:20-22, NBV) In het laatste vers van dit verslag lezen we vervolgens:

Michal, de dochter van Saul, zou kinderloos blijven tot op de dag van haar dood. (vers 23)

Dit gebeurde omdat ze haar echtgenoot verachtte omdat hij danste voor de Heer. Het is triest, maar bovendien heel gevaarlijk om mensen te bekritiseren die genieten van de Heer. Misschien doen ze het helemaal niet stijlvol, of zijn ze niet hoog opgeleid, maar God houdt ervan. Hij wil dat we Hem verheugen. Wees dus voorzichtig met je oordeel. Het is belangrijk dat we leren God te aanbidden met ons hele lichaam. Jezus zei dat we moeten aanbidden in geest en in waarheid. En Paulus zei:

En moge de God van de vrede zelf u geheel en al heiligen en mogen uw geest, ziel en lichaam in hun geheel onberispelijk bewaard worden tot de komst van onze Heer Jezus Christus. (1 Thessalonicenzen 5:23)

Onthoud wat we eerder hebben geleerd: de totale persoonlijkheid van de mens is geest, ziel en lichaam. Je hele persoonlijkheid moet in lijn komen met God en dankbaarheid, lofprijs en aanbidding reageren op God, zoals Hij dat wil.

Gebed van de dag

Vader, Ik vraag U vergeving als ik ooit oordeel heb gehad over de oprechte aanbidding die andere mensen uitten naar U, op andere manieren dan hoe ik U aanbid. Leert U mij ook om helemaal vrij – en zonder angst voor wat mensen denken – U te aanbidden en vreugde te bedrijven omdat U in mijn leven aanwezig bent. Amen.

Gebed voor DPM wereldwijd

ALBANIË

  • Bid om een nieuwe beweging van de Heilige Geest hier, en dat Dereks onderwijs de gelovigen helpt hun harten toe te bereiden voor de oogst van de eindtijd en de wederkomst van de Heer.
  • Bid om bescherming, wijsheid en kracht voor onze vertaler en redacteur, om het voorbereidende werk van het uitgeven van alle lopende projecten op tijd klaar te krijgen.
  • Bid om goede mogelijkheden tot netwerken met bedieningen die ook de visie hebben mensen voor Christus te bereiken en hen te helpen volwassen te worden in het geloof, en die Dereks bijbelonderwijs willen gebruiken.