Shop Doneer

De nieuwe mens aandoen

Leestijd: 3 min.

Religie wil mensen van buiten naar binnen veranderen: lange rokken, iets op je hoofd zetten, make-up weggooien, haar langer maken of wat dan ook. Maar als het niet van binnenuit komt, is het lege, uiterlijke religie. God werkt precies tegenovergesteld. Hij verandert mensen van binnenuit. Hij begint met ons denken en zegt: 'Als je iets blijvends in je leven wilt zien veranderen, dan moet je anders gaan denken. Een andere Geest moet toegang krijgen tot je denken. Je bent onder de misleiding van satan geweest; nu moet je je openstellen voor de Geest van de waarheid, de Heilige Geest.' Daardoor zijn we in staat om de nieuwe mens aan te doen, de tegenhanger van de oude mens.

In Efeze 4:24 staat:

en u bekleedt met de nieuwe mens, die overeenkomstig het beeld van God geschapen is, in ware ​rechtvaardigheid​ en ​heiligheid.

Deze nieuwe mens is geschapen naar Gods beeld, in ware gerechtigheid en heiligheid. De nieuwe mens is geschapen volgens Gods plan, naar Gods standaard en naar Zijn beeld. De oude mens is het product van satans misleiding; de nieuwe mens is het product van Gods waarheid.

Het is opvallend dat satan tot het menselijk ras kwam in de vorm van een slang. In zijn aard is een slang een kronkelig, gekromd dier en ik denk dat dat levendig schetst wie de duivel is – hij is een kronkelig, krom denkend onderkruipsel. Maar let op, hij is heel sluw om ook jouw denken in rare kronkels te brengen en je heel subtiel af te leiden van Gods waarheid. Daarom komt hij nooit met de hele waarheid, maar vaak een klein stukje waarheid, vermengd met leugen. Daarmee probeert hij je oude mens aan te spreken, die zelfgericht is en niet gericht op God. Het woord dat de oude mens het best beschrijft is 'verdorven'. Die oude mens moeten we afleggen en de nieuwe aandoen. De woorden die de nieuwe mens het best omschrijven, zijn 'gerechtig' en 'heilig'. En dat is ook waar je uitkomt als je al je gedachten toetst aan de waarheid van Gods Woord.

Gebed van de dag

Heer Jezus, dank U voor de omwisseling aan het kruis. Ik belijd dat ik de oude mens afleg en de nieuwe mens aandoe; ik proclameer dat mijn oude mens ter dood is gebracht in Christus opdat de nieuwe mens in mij tevoorschijn mag komen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.