Shop Doneer

De verborgen wijsheid

Leestijd: 1 min.
Woord uit het Woord - dag 50

De verborgen wijsheid
Zie, U vindt vreugde in waarheid in het binnenste, in het verborgene maakt U mij wijsheid bekend. (Psalm 51:8)
De psalmist David richt zich met deze woorden tot de Heer Zelf. Wat zoekt God ten diepste in ons leven? In de allereerste plaats zoekt Hij niet naar uiterlijke godsdienstigheid – naar kerkbezoek of andere godsdienstige gewoonten. God kijkt veel dieper. Hij kijkt rechtstreeks in de diepste diepten van ons hart en ons leven.
Op een andere plaats in de Bijbel lezen we dat God niet naar het uiterlijk kijkt zoals de mens dat doet, maar naar het hart. Daarom zegt David: ‘… U vindt vreugde in waarheid in het binnenste…’ Waar zoekt God naar? Wat is waarheid in het binnenste? Ik geloof dat het volkomen oprechtheid is – het tegenovergestelde van religieus uiterlijk vertoon en huichelarij. Zulke dingen zijn voor God niet aantrekkelijk. Mild gezegd: Hij houdt er niet van. Hij walgt er zelfs van als het ons afhoudt van echte hartsrelatie met Hem… Hij verafschuwt ze.
God kijkt dwars door uiterlijk vertoon heen. Hij wil weten of we oprecht, open en transparant zijn in onze relatie met Hem. Zegt onze mond hetzelfde als ons hart?
Als dat zo is, dan kunnen we net als de psalmist zeggen: ‘In het verborgene maakt U mij wijsheid bekend’. Diep in ons innerlijk bevindt zich een geheime plaats, waar we kunnen leren de stem van God te verstaan, waar Hij ons kan onderwijzen.
Daar – in ons innerlijk waar we relatie bleven met Hem, daarmaakt Hij ons Zijn wijsheid bekend.

Lieve Heer, daar verlang ik naar; ik wil dat nergens in mijn hart verborgen liefdes zijn voor andere dingen, maar dat ik door mijn aanbiddingsleven alle ruimte schep voor Uw verborgen wijsheid, die U aan mij geven wilt in de stilte van mijn hart.