De waarde van huisgroepen
Hoe dichter de dag van Jezus’ terugkomst nadert, hoe groter onze verantwoordelijkheid is om elkaar te ontmoeten en aan te sporen. Hierin geloof ik dat huisgroepen een unieke functie hebben.
Laten wij de onderlinge bijeenkomst niet nalaten, zoals het bij sommigen de gewoonte is, maar elkaar aansporen, en dat zoveel te meer als u de grote dag (NBV21: de dag van zijn komst) ziet naderen. (Hebreeën 10:25)
Het is opmerkelijk dat het woord dat hier gebruikt wordt voor ‘de onderlinge bijeenkomst’, niet het woord ecclesia is, de bijeenkomst van de héle gemeente. Ik geloof dat het hier echt gaat over de kleine huisgroepen, waar mensen eerlijk en open kunnen zijn naar elkaar.
Naar mijn mening is een huisgroep niet hetzelfde als een gebedsgroep of een Bijbelstudiegroep. In een Bijbelstudiegroep kan iemand zich verstoppen. In een gebedssamenkomst kunnen mensen prachtige gebeden bidden. Maar als het erop aan komt zichzelf te openen voor elkaar, dan moet iedereen besluiten of dat het echt waard is. Wil ik echt dat mensen mij zó goed kennen? Of houd ik liever mijn masker op? In mijn ervaring komen religieuze christenen, mensen die meer aan de buitenkant christelijk zijn dan aan de binnenkant, in huisgroepen vaak op een kritiek punt, waarbij ze geneigd zijn terug te trekken.
Het baart me zorgen dat mensen soms jarenlang een kerk kunnen bezoeken, maar tegelijk diepe persoonlijke problemen hebben die ze nooit aan iemand hebben verteld. Als rondreizend prediker heb ik bijvoorbeeld gemerkt dat er in vele kerken mensen worstelen met homoseksualiteit. Maar het wordt nooit kenbaar gemaakt, omdat zij zich schamen. Ik ontving eens een brief van vier pagina’s van een jongeman. De eerste drie pagina’s waren bedoeld om me voor te bereiden op wat hij wilde zeggen. De vierde pagina onthulde dat hij homoseksueel was. Het kostte hem al die pagina’s om voldoende moed te verzamelen om dat te vertellen. Ik schreef hem terug en vertelde dat er hoop was, dat er een uitweg was. Hij schreef terug en zei: 'U bent de eerste persoon die me niet ontmoedigt of afwijst.'
We moeten het soort relatie hebben met onze medegelovigen waarin onze problemen naar buiten kunnen komen en waarin er genadig en op de juiste manier mee wordt omgegaan. We moeten elkaar bemoedigen, elkaar corrigeren, maar niet elkaar afwijzen. Iemand zei eens: 'Verbeter me, maar verwerp me niet'. Dat is waar mensen om schreeuwen.
Laten we ten slotte een vers lezen uit het eerste hoofdstuk van Hooglied. Hier is een jonge vrouw aan het woord: Trek mij mee, wij zullen achter U aan snellen (vers 4). Ze begint in het enkelvoud en gaat dan over in het meervoud: Trek mij mee, … wij zullen snellen. Dit is een beeld van aansporing en voorbeeld. Als de Heer jou mee kan trekken, dan zullen anderen met je mee willen gaan. Door het hele Hooglied heen worden we herinnerd aan dit voorbeeld. Aan de bruid wordt gevraagd: Wat heeft jouw lief meer dan een ander? (Hooglied 5:9, NBV21). 'Dat zal ik je vertellen!' antwoordt de bruid. Zo mogen wij andere mensen uitdagen tot liefde en goede werken.
Gebed van de dag
Lieve hemelse Vader, wilt U mij ook meetrekken in mijn liefde voor U – en van daaruit ook mijn liefde voor mijn echtgenoot/echtgenote nieuw vuur geven? Dank U Heer, dat bij U altijd elke dag weer nieuw is! Ik geef mij over aan Uw voortdurend doorgaande liefde voor mij en door mij heen voor anderen! Amen.
Derek Prince op YouTube
In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!
Onderwijsbrieven Derek Prince
Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.