Shop Doneer

Door een nieuwe, levende weg

Leestijd: 2 min.

Het enige door God ontworpen meubelstuk in het heilige der heilige, was de ark van het verbond, een kist van acaciahout, overdekt met goud. Het deksel werd ook wel de 'troon van de genade' genoemd of 'het verzoendeksel'. In de ark lagen de twee tafels met de tien geboden, maar die werden dus bedekt door de troon van de genade, een vooruitwijzing naar Christus' werk van verzoening voor ons. De gebroken wet wordt bedekt door de verzoening. Aan iedere zijde van het verzoendeksel stond een cherub van goud. Deze twee cherubs keken elkaar aan over het centrum van het verzoendeksel. Hun vleugels strekten zich naar elkaar uit en raakten elkaar precies in het midden.

De troon van de genade was Gods troon – Hij zit op de troon van de genade die de gebroken wet bedekt. De twee cherubs die met hun gezichten naar elkaar toe zijn gekeerd met hun vleugels die elkaar raken, vertegenwoordigen de plaats van gemeenschap. Het is dus een plaats van genade en gemeenschap – maar het is ook een troon, de zitplaats van God als Koning.

In dat meubelstuk was geen afbeelding van God, dat was verboden voor de Israëlieten. Maar God kwam wel binnen om zelf Zijn plaats op die troon in te nemen, in de vorm van de 'shekina' – wat heerlijkheid betekent – de zichtbare, voelbare aanwezigheid van de almachtige God. Het allerheiligste was aardedonker; er was geen kunstmatig of natuurlijk licht aanwezig. Maar toen de 'shekina' van God binnenkwam, nam de Heer plaats op Zijn troon.

In Hebreeën 10 worden we uitgenodigd in het allerheiligste, om tot God te naderen (zie vers 22). We zijn uitgenodigd om onze plaats met Christus op de troon in te nemen. We mogen komen langs een nieuwe en levende weg (zie vers 20). Deze nieuwe en levende weg is Jezus.

Gebed van de dag

Dank U Heer, voor de geweldige genade dat ik tot U mag naderen door het bloed van Jezus. Ik spreek uit dat ik het allerheiligste binnenkom door Jezus, de nieuwe en levende Weg. Door Hem nader ik tot het heiligdom. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.