sluit
Shop Doneer

Eén weg naar vrijheid

Leestijd: 2 min.

Het is een belangrijke waarheid dat de Heilige Geest een Persoon is. Hij is zelfs niet slechts een persoon, maar Hij is ook de Heer zelf, net zozeer als God de Vader en Jezus de Zoon dat zijn. Hij geeft ons ware vrijheid. De Heilige Geest staat gelijk aan de andere twee leden van de Goddelijke Drie-eenheid. Dit betekent dat we dezelfde mate van ontzag moeten hebben voor de Heilige Geest als voor de Vader en de Zoon. In 2 Korinthe 3:17 stelt Paulus:

De Heere nu is de Geest; en waar de Geest van de Heere is, daar is vrijheid.

In deze tekst zien we het contrast tussen gebondenheid aan de wet of een wettisch systeem, en vrijheid. Er is maar één weg naar vrijheid. Waar de Heilige Geest is, daar is vrijheid.

Veel christenen hebben de vreemdste ideeën over wat vrijheid is. 'Als we zondagavond om 18:45 uur niet op het podium in de kerk zijn, dan hebben we geen vrijheid.' Of: 'Als we niet allemaal in de handen klappen, dan hebben we geen vrijheid.' Sommige predikers leven in de illusie dat als ze niet staan te stampen en schreeuwen, ze dan geen vrijheid hebben. Vrijheid is niet het hebben van een bepaald programma in de kerk of het eerbiedigen van bepaalde Bijbelse, godsdienstige vormen, zoals bijvoorbeeld het opheffen van handen. Dat kan vrijheid inhouden, maar het kan net zo goed gebondenheid zijn. Het hangt ervan af of de Heilige Geest je ertoe aanzet of dat je het doet vanwege een godsdienstige traditie, of nog erger, omdat je buurman naast je zit en naar je kijkt. Religieuze tradities veroorzaken gebondenheid; de Heilige Geest brengt vrijheid.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat ik in vrijheid tot U kan komen. Help mij het te herkennen als ik mezelf gebonden houd door tradities te vereren in plaats van Uzelf, of dat ik mij laat leiden door wat mijn buurman of buurvrouw mogelijk denkt. Dank U voor Uw Heilige Geest die me juist in de vrijheid stelt. Ik heb toegang tot God door de Heilige Geest. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.