Shop Doneer

Een gezond lichaam

Leestijd: 2 min.
Van Hem [Christus] uit wordt het hele lichaam samengevoegd en bijeengehouden door elke band die ondersteuning geeft, overeenkomstig de mate waarin ieder deel werkzaam is. Zo verkrijgt het lichaam zijn groei, tot opbouw van zichzelf in de liefde. (Efeze 4:16)

Hoewel er vele onderdelen, gewrichten en banden zijn die ons stevig en intact houden, worden we allen samen verenigd in Christus tot één lichaam. En terwijl we zo worden samengehouden in deze ene, organische eenheid, bouwt het lichaam zichzelf op.

Maar om zichzelf te kunnen opbouwen, heeft het lichaam nodig dat ieder deel zijn werk doet. Net als in een normaal lichaam, heeft een ongezond deel effect op de gezondheid van de rest van het lichaam.

Wat is nodig om alle delen gezond te houden in onze relatie met Christus? De woorden gehoorzaamheid, onderwerping en bereidheid kwamen me in gedachten, maar uiteindelijk kies ik voor het woord beschikbaarheid. De leden moeten beschikbaar zijn voor het Hoofd. Ongeacht hoe sterk en bruikbaar mijn arm is, hij is niks waard voor het hoofd als hij niet beschikbaar is om te doen wat het hoofd wil. Hetzelfde geldt voor ieder ander deel van mijn lichaam. Er is een uitdrukking die zegt dat God niet kijkt naar onze ability (bekwaamheid, geschiktheid) maar naar onze availability (beschikbaarheid).

Zulke mensen richten zich niet naar het hoofd, van waaruit God het hele lichaam, door gewrichtsbanden en pezen ondersteund en bijeengehouden, doet groeien. (Kolossenzen 2:19, NBV21)

De ‘gewrichtsbanden’ staan mijns inziens voor de onderlinge relaties tussen de verschillende leden van het lichaam, waardoor Gods groei, Zijn voorziening komt. Mijn relatie met jou is mijn ‘gewrichtsband’ met jou. Het is cruciaal te begrijpen dat in al onze noden en alles wat nodig is voor onze groei wordt voorzien door de gewrichtsbanden, door onze relaties binnen het lichaam.

Gebed van de dag

Hemelse Vader, als ik dit lees, dan is dat precies wat en wie ik wil zijn naar mijn wereldwijde broeders en zusters! Help mij om zo’n gewrichtsband te zijn naar de mensen in mijn gemeente, maar ook door gebed en eventueel financiële steun voor mijn broeders en zusters wereldwijd! Help mij hierin door Uw Geest. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.