Shop Doneer

Een kwestie van smaak

Leestijd: 2 min.
Hoe kostbaar is uw goedertierenheid, o God!
Daarom nemen de mensen hun toevlucht
onder de schaduw van uw vleugels.
Zij worden verzadigd met de overvloed van uw huis;
U laat hen drinken uit uw beek vol verrukkelijke gaven.
(Psalm 36: 8 - 9)
Wat een prachtig beeld van Gods vriendelijkheid en goedheid wordt ons hier geschilderd! Als we in nood zijn of als we zorgen hebben, vluchten we in de eerste plaats naar Hem. In Hem zoeken we een schuilplaats, omdat we angstig zijn of omdat we onze problemen niet aankunnen.
In de schaduw van Zijn vleugels schuilen wij. Maar zijn we eenmaal daar, onder de schaduw van Zijn vleugels, dan ontdekken we dat Hij veel méér voor ons heeft dan alleen een schuilplaats. Hij heeft een feest voor ons klaargemaakt. Hij geeft overvloed. Wij vieren feest van 'het vette', de overvloed van Zijn huis. En niet alleen dat: Hij geeft ook nog te drinken van 'de beek vol verrukkelijke gaven'.
Denk eens dieper na over de betekenis van die woorden. God geeft ons niet te drinken uit 'zomaar' een beek vol verrukkelijke gaven. Nee, uit Zijn beek... Hij deelt met ons de dingen die Hem vreugde schenken. Er is een groot verschil tussen de dingen waarover wij ons verheugen en de dingen waarover God zich verheugt. De dingen waarvan God blij wordt zijn rein, opbouwend, positief, volmaakt goed.
Tegelijkertijd zijn er veel dingen waar onze vleselijke natuur naartoe neigt, maar die schadelijk zijn en niet volmaakt en goed. Een voor de hand liggend voorbeeld is de gewoonte om te roken, of te vet te eten. Er zijn talloze mensen die graag roken of die veel vette dingen eten, maar toch weten we dat deze dingen uiterst schadelijk zijn voor onze gezondheid, en een potentiële oorzaak van ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.
De dingen daarentegen die God verheugen, hebben nooit een negatief aspect. Ze zijn enkel en alleen volmaakt goed. Zij hebben geen nadelige uitwerkingen. Hoe meer we daarvan drinken, hoe meer goed ze ons doen. En nu nodigt God ons hier in deze psalm uit om in Zijn overvloed en Zijn 'verrukkelijke gaven' te delen.
Zou het niet tragisch zijn als wij die uitnodiging afwijzen en vast zouden houden aan vreugden die onze vleselijke natuur kortstondig en tijdelijk bevredigen, maar die uiteindelijk schadelijk zijn? Laten we een goede smaak ontwikkelen, namelijk een voorliefde voor die dingen waarin God vreugde schept!

Mijn antwoord in geloof:
Heer, wilt U mijn smaak zuiveren en reinigen, zodat ik ga genieten van de dingen waarover U zich verheugt. Ik wil genieten van de dingen die U met mij wilt delen vanuit Uw eigen beek vol verrukkelijke gaven. Amen.