Shop Doneer

Gerechtigheid versus zonde

Leestijd: 3 min.

We bespraken tot nu toe twee tegenstellingen. Een derde heldere tegenstelling die we in de hele eerste Johannesbrief terugvinden, is die van zonde en gerechtigheid. Johannes zegt in een van die teksten: alle ongerechtigheid is zonde (1 Johannes 5:17). De beste manier om te weten wat krom is, is eerst te bepalen wat recht is. Vervolgens zeg je: 'Alles wat hiervan afwijkt, is krom.' Het doet er niet toe of het maar 5° afwijkt, of 15° of 90°. Als het niet recht is, dan is het krom. Zo is het ook met gerechtigheid. Door de hele brief heen spreekt Johannes over zonde en gerechtigheid, en als we willen weten wat zonde is, dan kunnen we eenvoudig zeggen: alle ongerechtigheid is zonde.

Dit klinkt misschien als een open deur, maar waar het hier om gaat is dat heel veel christenen denken in gradaties als het gaat om zonde. Een beetje ongerechtigheid is minder erg dan heel duidelijke ongerechtigheid. Dit is een verkeerde, menselijke manier van denken. Het is vanwege dit denken dat een groot deel van de Kerk vandaag in deplorabele staat verkeert. Onze inschatting van zaken moet altijd gevoed zijn vanuit Gods denken en Hij zegt: alle ongerechtigheid is zonde.

Een vierde tegenstelling die geïntegreerd zou moeten zijn in onze kijk op de wereld, vinden we in 1 Johannes 2:9-10:

Wie zegt dat hij in het licht is en zijn broeder haat, die is tot nog toe in de duisternis. Wie zijn broeder liefheeft, blijft in het licht, en er is in hem niets dat anderen doet struikelen.

Opnieuw zien we hier een glasheldere tegenstelling: haat en liefde. Johannes lijkt te willen zeggen dat er niet zo veel gebied tussen ligt, en ik denk dat hij gelijk heeft. Als we mensen niet liefhebben, ze toch een belangrijke rol in ons leven spelen en we met hen te maken hebben, dan ligt vroeg of laat conflict en haat op de loer.

Gebed van de dag

Vader, leer mij leven in gerechtigheid. Ik leg mijn eigen ongerechtigheid af om te kunnen leven in en door Uw genade. Dank U, Heer, voor uw geweldige genade. Amen.

Meer van Derek Prince

Deze overdenking komt uit het boek Wandelen met God dat gaat over vriendschap met God en is onderdeel van een 4-delige serie. In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen. Wil je meer van Dereks onderwijs lezen, bijvoorbeeld over gerechtigheid? Kijk dan eens naar deze titels:

  • Dereks boek Gods hart voor wezen, weduwen, armen en verdrukten vertelt over Gods maatstaf voor heiligheid en gerechtigheid.
  • Heiligheid is geen optie vertelt over het leven als discipel van Jezus. Een heilig leven vraagt soms om lastige keuzes, maar er is niets mooier dan voor en met God te leven!
  • Ben je op zoek naar Gods doel met jouw leven? Dereks boek Je Roeping is een praktische handleiding om hier, aan de hand van de Bijbel, naar op zoek te gaan.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.