Shop Doneer

De tweede mijl

Leestijd: 2 min.

Liefde verandert alles. Daarom gaan we verder met het overdenken van enkele aspecten van Gods agape-liefde voor ons. Ook zullen we kijken naar de manier waarop we deze liefde kunnen weerspiegelen naar anderen toe.

Een eerste kenmerk van agape-liefde is het zichzelfgevende karakter. Het tweede kenmerk is dat die liefde de tweede mijl gaat. Jezus zei in de Bergrede in Mattheüs 5:41:

...en wie u zal dwingen één mijl te gaan, ga er twee met hem.

In bepaalde omstandigheden in de (Romeinse) cultuur van destijds, kon iemand het recht hebben je te dwingen één mijl te gaan. Dat kon hij van je eisen. Maar hij kon niet meer eisen dan één mijl. Ik noem die eerste mijl dus je ‘plicht’. De tweede mijl is liefde – agape-liefde. Die gaat verder dan wat de plicht van je vraagt.

Maar ik denk dat het heel belangrijk is dat we allemaal inzien – zowel in de natuurlijke als in de geestelijke wereld – dat we de tweede mijl niet kunnen gaan als we niet de eerste zijn gegaan. Agape is dus geen sentimenteel gedoe. Het is niet even zeggen: ‘Ik houd van je. Ik wil je helpen. Ik zal voor je bidden’. Maar het is: je plicht doen, eerst alles doen wat de plicht van je vraagt, en daarna nog meer doen dan dat, nóg verder gaan.

Ik heb zoveel mensen ontmoet die praatten over liefde, maar niet hun plicht deden. Dat is geen agape-liefde. Agape-liefde betaalt haar rekeningen, en geeft daarna nog meer. Het is trouw zijn in de kleine dingen, en daarna nog meer doen.

Gods liefde voor mij is de tweede mijl gegaan en nog véél verder. Ben ik bereid eerst de eerste mijl te gaan in mijn familie, in de Kerk, bij vriendschappen en op het werk – en daarna ook de tweede mijl?

Gebed van de dag

Heer Jezus, maakt U mij van binnen zo vol van Uw liefde, dat ik als vanzelfsprekend ook de tweede mijl ga. Wat is het heerlijk Heer, dat U Uw liefde zo ruimhartig geeft, dat ik altijd in staat ben die tweede mijl te gaan! Amen.

Onderwijs van Derek over Gods liefde

Wil je meer lezen over Gods liefde? Bekijk eens een van de volgende boeken:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over hoe waardevol je bent. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.