Shop Doneer

Gods plan om ons heilig te maken

Leestijd: 2 min.

We weten dat het woord 'heiligen' is afgeleid van het woord 'heilige', en dit is in de grondtalen Hebreeuws en Grieks weer direct verbonden met het woord 'heilig'. God wil dat wij heilig worden gemaakt.

Onder de vele eigenschappen die God heeft, is heiligheid uniek. Hij heeft vele prachtige eigenschappen – liefde, kracht, wijsheid, etc. – maar al deze eigenschappen kunnen we in zekere mate ook in mensen weerspiegeld zien. We hebben liefde ervaren van andere mensen. We kennen krachtige mensen, en ook mensen met grote wijsheid. Natuurlijk zijn deze eigenschappen in Gods karakter ontelbaar keer groter en hoger dan bij de mensen, maar toch krijgen we een idee van wat deze eigenschappen inhouden, doordat we ze om ons heen zien in de persoonlijkheid van anderen. Maar als het gaat over heiligheid, dan is er niets om mee te vergelijken. Ook is heiligheid een absolute waarde, waarbij je niet kunt spreken in gradaties of hoeveelheden. Andere eigenschappen zoals kracht, liefde en wijsheid kun je waarnemen in een zekere mate – nog steeds niet absoluut meetbaar in cijfers – maar mensen kunnen wel een bepaalde mate van kracht of liefde uitstralen. Heiligheid daarentegen, is absoluut. Iemand is heilig, of niet.

God is uniek in Zijn heiligheid. Heiligheid is iets wat niet gevonden kan worden buiten God. In zekere zin kun je God precies zoveel leren kennen, als de mate waarin je Zijn heiligheid kent. Ik probeer het meestal zo over te brengen: We danken God om Zijn goedheid, we prijzen Hem om Zijn grootheid, maar we aanbidden God om Zijn heiligheid. Aanbidding is onze natuurlijke, automatische reactie op Gods heiligheid.

In het Oude Testament zei God:

U moet u heiligen en heilig zijn, want Ik ben heilig (Leviticus 11:44).

En in 1 Petrus 1:16 wordt dit herhaald:

Wees heilig, want Ik ben heilig.

De komende dagen zal ik uitleggen dat er twee manieren zijn om deze heiligheid te verkrijgen, één is via het Oude Verbond, de andere via het Nieuwe Verbond.

Gebed van de dag

Dank U Heer, voor het bloed van Jezus. Ik proclameer dat God heilig is en Hij is mijn aanbidding waard. Door het bloed van Jezus ben ik heilig gemaakt, apart gezet voor God. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.