Shop Doneer

Heimwee

Leestijd: 2 min.
Mijn ziel verlangt, ja, bezwijkt zelfs van verlangen
naar de voorhoven van de HEERE;
mijn hart en mijn lichaam
roepen het uit tot de levende God.
Zelfs vindt de mus een huis
en de zwaluw haar nest,
waarin zij haar jongen legt:
bij Uw altaren,
HEERE van de legermachten,
mijn Koning en mijn God.
Welzalig zijn zij die in Uw huis wonen,
zij loven U voortdurend.

(Psalm 84:3-5)

Iedere menselijke ziel verlangt naar één ding: een thuis. Een mens zonder thuis is een ongelukkig mens, bijna een verloren mens. De psalmist schreeuwt het uit: Heer, zelfs de mus heeft een huis gevonden en de zwaluw een nest voor zich. Ik heb ook een thuis nodig!

De mus en de zwaluw die de psalmist beschrijft hebben een patroon vastgelegd voor iedere verloren en verwarde ziel. De plaats die zij als hun thuis hebben uitgekozen is dichtbij Gods altaren. Dit is de plaats waar iedere menselijke ziel uiteindelijk zijn thuis moet vinden. Vanuit God is het altaar het beeld van boetedoening voor zonde en van verzoening. Voor de mens vertegenwoordigt het altaar overgave en toewijding. Hier bevindt zich het thuis van de ziel, waar ze ware rust en vrede vindt.

In de stad Glasgow in Schotland bevindt zich een groot kruispunt dat bekend staat als 'het kruis'. Op een dag trof een dienstdoende agent een jongetje aan dat huilend op de stoeprand zat. “Ik ben verdwaald”, snikte hij, “Ik kan de weg naar huis niet meer vinden.” “Ik zal je meenemen naar het politiebureau,” zei de agent en nam het jongetje bij de hand. Ze waren nog maar net bij 'het kruis' aangekomen of het jongetje riep uit: “Hier vandaan weet ik de weg!” Hij liet de hand van de agent los en holde vol vertrouwen naar huis. Zo is het ook met de menselijke ziel die bij het Kruis aankomt. Daar aangekomen kan hij de weg naar huis vinden.

Gebed van de dag

Vader, dank U dat ik een eeuwig thuis heb, een werkelijkheid die in mijn leven begonnen is bij het kruis! Heere, net als de dienaar uit deze psalm heb ik heimwee. Help mij die plaats bij Uw altaar te vinden, om bij U steeds opnieuw - ook in dit leven al - weer thuis te komen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.