Shop Doneer

Het dal van de schaduw van de dood

Leestijd: 2 min.
Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood,
ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij;
Uw stok en Uw staf,
die vertroosten mij.

(Psalm 23:4)

Alles wat David in deze psalm zegt, is de uitwerking van zijn uitspraak aan het begin: De Heer is mijn herder. Alles vloeit voort uit zijn directe, persoonlijke relatie met de Heer als zijn herder. David beschrijft wat deze relatie voor hem betekent wanneer hij door een dal van de schaduw van de dood gaat. God garandeert niet dat wij nooit door dit dal zullen gaan. In Davids woorden ligt zelfs impliciet besloten dat ons dat zàl overkomen. Ik geloof evenmin dat met het dal van de schaduw van de dood alleen, of in de eerste plaats, de ervaring van het lichamelijke sterven wordt bedoeld, het moment waarop er een einde komt aan ons leven op aarde. De woorden, het dal van de schaduw van de dood, worden elders in de Bijbel in verband gebracht met situaties in het leven hier en nu.

Ik geloof dat er vele momenten in dit leven zijn waarop we door dit dal van duisternis gaan: momenten van zwaar verlies, eenzaamheid, ziekte, vervolging, ontmoediging. De Heer belooft niet dat wij niet door dit soort dalen zullen gaan, maar Hij belooft wel dat Hij bij ons zal zijn. Met name Zijn stok en staf zullen ons voortdurend ter beschikking staan. De stok vertegenwoordigt discipline, de staf duidt op ondersteuning. Het is veelbetekenend dat de stok vóór de staf komt. Als wij willen dat God ons steunt, moeten wij ons eerst aan Zijn discipline onderwerpen. Op die basis is Zijn aanwezigheid zelfs in het donkerste dal gegarandeerd!

Gebed van de dag

Heer, ik neem graag Uw stok en Uw staf aan. Wanneer het duistere dal op mijn pad komt, weet ik dat ik niet alleen zal zijn.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.