sluit
Shop Doneer

Het 'roer' van je leven

Leestijd: 1 min.
Woord uit het Woord - dag 4

Het 'roer' van je leven
Zie, ook de schepen, al zijn ze nog zo groot en worden ze door harde winden voortgedreven, ze worden gestuurd door een zeer klein roer, waarheen de stuurman ook maar kiest en wil. Zo is ook de tong een klein lichaamsdeel… (Jakobus 3:4-5)
Zie je de vergelijking? Wat het roer is voor het schip, dat is de tong voor het menselijk lichaam en het leven van de mens. Je hoeft geen verstand van zeevaart te hebben, om te weten dat de man die aan het roer van het schip staat, de richting van het schip bepaalt. Als de juiste man aan het roer staat, heeft het schip een goede vaart en komt het veilig in de haven aan. Maar als de verkeerde man aan het roer staat, die niet weet wat hij aan het doen is, zal het schip waarschijnlijk schipbreuk lijden.
En zo is het ook in jouw en mijn leven. Als de juiste kracht onze tong beheerst, zullen we een geslaagde reis maken door het leven en zullen we veilig op onze bestemming aankomen. Maar als de verkeerde kracht onze tong beheerst, dan lijden we hoogst waarschijnlijk schipbreuk.
Onthoud goed dat de manier waarop je je tong gebruikt, bepalend is voor de koers van je leven. Maak het een principe om altijd positief te zijn: spreek altijd geloof en vertrouwen uit, geen twijfel en angst; wees eerlijk en overdrijf niet; spreek de waarheid en praat over andere mensen zoals jij wilt dat zij over jou praten.
Woorden zijn namelijk net zaadjes: als jij bittere en kritische woorden zaait, dan zul je ze op den duur in meervoud terug oogsten in je eigen leven.
Onthoud dus dat je voorzichtig moet zijn met het gebruiken van het roer dat jouw schip bestuurt, het roer dat je tong is. Vraag God om Zijn hulp om je tong op de juiste manier te gebruiken.
Lieve Heer Jezus, dank U dat ik mijn tong – en alle woorden die ik ermee uitspreek - aan U terug mag geven voor Uw eer en tot Uw verheerlijking! Stelt U een wacht voor mijn lippen (zie Psalm 141:3), zodat mijn mond u voortdurend eer brengt. Amen.