sluit
Shop Doneer

Het volhardingsproces

Leestijd: 2 min.

Laten we een aantal eenvoudige principes doornemen die ons helpen om volharding te ontwikkelen. We lezen wat Paulus schreef in Romeinen 5:1-2:

Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben ​vrede​ bij God door onze Heere ​Jezus​ ​Christus. Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze ​genade​ waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God.

We verheugen ons en roemen in de toekomst die ons nog te wachten staat. Maar niet alleen in wat er nog staat te gebeuren, maar ook in wat ons nu ter beschikking staat:

En dit niet alleen, maar wij roemen ook in de verdrukkingen, omdat wij weten dat de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop (Romeinen 5:3-4)

We roemen in de verdrukkingen; we scheppen erover op en verheugen ons erin. Waarom? Om wat het voor ons karakter doet. De NASB vertaalt:

'Vervolging brengt volharding; en volharding brengt beproefd karakter en beproefd karakter brengt hoop.

Volharding bewerkt dus een beproefd karakter in ons leven. Dat is het hart van volharding – karakter dat de proef doorstaan heeft. Zoals Paulus schreef:

En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God in onze harten uitgestort is door de Heilige Geest, die ons gegeven is. (Romeinen 5:5)

Liefde is een kwestie van karakter. In essentie hebben we dus te maken met de vorming van ons karakter. We verheugen ons in vervolgingen, want vervolging produceert volharding, en volharding geeft ons een beproefd of bewezen karakter. Ik ken mannen met wie ik samen ben geweest, moeilijke dingen heb meegemaakt, tegenstand, onjuiste voorstelling van zaken en misverstand. Maar vandaag kan ik zeggen dat hun karakter bewezen is. Ik weet dat ik hen kan vertrouwen. Midden in een wereld van bedrog en wetteloosheid, wil ik weten wie ik kan vertrouwen.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat U me helpt om te volharden. Ik verheug mij in verdrukkingen die het karakter en de hoop produceren die ik nodig heb om de race uit te lopen. Ik zal met volharding de wedloop lopen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.