Shop Doneer

Het zicht op Jezus' overwinning verliezen

Leestijd: 2 min.
Gisteren eindigden we het thema 'Het prachtige geheim' uit het boek: Heiligheid is geen optie. Dit boek heeft nog één thema te gaan, maar wordt, vanwege de feestdagen die we tegemoet gaan, eerst onderbroken met een korte maar diepgaande serie overdenkingen omtrent de kruisiging en opstanding van Jezus. We hopen dat de overdenkingen in de komende dagen je er opnieuw aan herinneren, dat Jezus heeft overwonnen, en wat dit voor ons betekent!

Thema:
De lijdenstijd van Jezus

Het Kruis is de basis van Gods totale voorziening en ook de basis van satans ultieme nederlaag. Wanneer wij als christenen het zicht verliezen op de overwinning die Jezus voor ons behaalde aan het Kruis op Golgotha, dan kunnen we niet langer aanspraak maken op alle voordelen en voorzieningen waarin het Kruis voor ons voorziet. Ook kunnen we dan Jezus' overwinning op satan niet langer toepassen waar het - overal om ons heen en in ons persoonlijke leven - nodig is.
Satan weet dat zijn enige optie is te proberen de werking en de kracht van het Kruis te verdoezelen. Zijn strategie verwoordt Paulus helder en compact in zijn brief aan de Galaten:O dwaze Galaten, wie heeft u betoverd om de waarheid niet te gehoorzamen; u voor wie Jezus Christus eerder voor ogen is geschilderd alsof Hij onder u gekruisigd was? (Galaten 3:1)Paulus vervolgt: Dit alleen wil ik van u vernemen: Hebt u de Geest ontvangen uit de werken van de wet, of uit de prediking van het geloof? Bent u zo dwaas? U die met de Geest begonnen bent, gaat u nu eindigen met het vlees? (Galaten 3:2-3)
De Galaten waren gered en gedoopt in de Heilige Geest, en God deed wonderen in hun midden. Toch waren ze betoverd. De Galaten waren in de val gelokt door satan, want hij was erin geslaagd om de waarheid van wat er bewerkt was aan het Kruis, voor hen te verdoezelen. Als gevolg daarvan waren deze gelovigen teruggevallen tot vleselijke pogingen om God te behagen door zich aan regels te houden, wat in hun geval de Joodse wetten waren.
Het gevolg van het verliezen van ons zicht op wat Jezus voor ons volbracht aan het Kruis, is dat we het geestelijke inruilen voor het zielse (of 'vleselijke'). De mens bestaat uit geest, ziel en lichaam, en de ziel heeft zeker haar belangrijke functies. Maar de ziel kan niet de plaats van de geest innemen.
Ik wil je uitdagen om goed na te denken wat het probleem was van de Galaten, zoals ik het beschreven heb. Kan het misschien zijn dat jij een vergelijkbaar probleem in je leven hebt? Zou het kunnen dat dit probleem - dat mensen het zielse verruilen voor het geestelijke - ook speelt in jouw kerk of gemeente? Kan het misschien zelfs zo zijn dat dit één van de belangrijkste problemen is waar de hele christelijke kerk - in al haar facetten en denominaties, mee te maken heeft?

Hemelse Vader, dank U wel voor de voorziening in het offer van Uw Zoon Jezus, die zichzelf voor ons heeft overgegeven, waardoor wij geestelijk hersteld konden worden en nu mogen wandelen in Uw heerlijke plan! Help ons Heer, om in de kracht van Jezus staande te blijven en niet te vallen voor de verleiding om vanuit onze ziel te gaan leven, maar door Uw Heilige Geest steeds met U verbonden te blijven en zo getuigen te zijn van Uw redding en Uw kracht in ons leven! Amen.