Shop Doneer

Maar één manier

Leestijd: 3 min.

De volgende bouwsteen op de lijst van Petrus is nauw verwant aan zelfbeheersing.

...(voeg) aan de zelfbeheersing volharding (toe)... (2 Petrus 1:6)

Al eerder wees ik er op dat je zonder zelfbeheersing nooit zult kunnen volharden of doorzetten. Zonder zelfdiscipline zal je bij de eerste de beste beproeving opgeven. Daarom noem ik deze beide bouwstenen samen - zelfbeheersing en volharding: 'de flessenhals. Zolang je niet door die flessenhals heen komt, ben ook je niet in staat om gaan, op weg naar de volgende drie niveaus.

Er was een periode in ons leven dat mijn tweede vrouw, Ruth en ik een heel moeilijke tijd hadden, die langer dan twee jaar duurde. Ik zei tegen Ruth: "Dit is geen veldslag - dit is een oorlog". Tijdens die periode vroegen we ons af: wat wil God bewerken in onze levens? We kwamen tot de conclusie dat God in het leven van Ruth doelde op volharding. En in mijn leven doelde Hij op geduld...

Als actief persoon met een sterke wil is het voor mij nooit gemakkelijk geweest begrip op te brengen voor anderen die zwak zijn. Mijn hele leven heb ik voorop gelopen, waar ik op zich geen spijt van heb. Ik ben er zelfs blij om. Maar je kunt niet gewoon maar de zwakken negeren. Je zou kunnen zeggen dat die periode voor mij een rechtstreekse test was met wat ik wel eens noem, de Bijbelse graadmeter voor geestelijke kracht uit Romeinen 15:1:

Wij, de sterken, moeten de zwakken in hun kwetsbaarheid helpen, en niet ons eigen belang dienen.

Ruth was fysiek zwak geweest, maar op veel andere manieren juist buitengewoon sterk. Maar God deed Zijn werk in ons door middel van wat we meemaakten. We trokken deze conclusie: er is maar één manier om volharding te leren; door te volharden.

Denk asjeblieft niet dat je het op een andere manier kunt leren. Als je vraagt: "Waarom moet ik hier doorheen gaan, Heer?", dan zal Hij zeggen: "Omdat Ik je leer te volharden''. Je zult in de verleiding komen te vragen: "Is er geen andere manier, God? ". Maar je zult Hij zal dan antwoorden: "Nee, er is geen andere manier. Dit is de enige manier."

Dus, als je nu misschien door zo'n soort strijd heengaat, raak dan niet ontmoedigd. God zit nog steeds op de troon. Hij werkt iets in jou uit. Bedenk dat God de eeuwigheid op het oog heeft. Ik ben tot deze conclusie gekomen: God zal zelfs niet één van de kleinste stukjes van de eeuwigheid opofferen voor het geheel van deze tijd. Hij streeft altijd naar het eeuwige.

Gebed van de dag

Vader, help mij alstublieft om in de strubbelingen en strijd waar ik doorheen ga, gericht te blijven op Uw eeuwige doelen in mijn leven. Dank U voor de genade die ik van U heb ontvangen om vol te houden, zodat ik daardoor Uw naam verheerlijk en mijn leven een aanbiddingslied is voor U. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.