Shop Doneer

Mopperaar of lofprijzer?

Leestijd: 2 min.
Weekthema:
Ik zal voortdurend een offer van lofprijs brengen
Ook al gaat het kerstfeest dat ieder jaar door miljoenen wereldwijd gevierd wordt over Jezus' geboorte, de werkelijke gebeurtenis is de wereldgeschiedenis voor altijd veranderde, was zijn sterven aan het kruis en zijn opstanding! Het kruis van Jezus verwijdert de hindernissen van gerichtheid op onszelf en op de wereld. Als we dan niet langer gericht zijn op wat er met onszelf gebeurt, dan worden we ook niet meer zo ernstig beïnvloed door onze stemming, onze problemen of allerlei schijnbare tegenstand. Ook wat er in de wereld om ons heen gebeurt, heeft niet langer invloed op ons.
Soms zitten we naar het nieuws te kijken en staan vervolgens op met een hoofd vol gedachten over hoe slecht het er in de wereld aan toegaat - crises, rampen, oorlog, misdaad, immoraliteit. Maar we moeten inzien dat deze wereld ons denken niet overheerst. We zijn in de wereld, maar niet van deze wereld. Als we bevrijd worden van de slavernij van deze wereld - wanneer de wereld niet langer ons denken beheerst en we door het kruis bevrijd zijn in onze innerlijke houding ten opzichte van de wereld - dan staat niets ons meer in de weg om God te prijzen.
We prijzen God niet alleen als alles goed gaat in de wereld of met onszelf. We prijzen God omdat Hij dat waard is. Onze bevrijde geest worden niet beheerst door zelfliefde en de liefde voor deze wereld.
Je kunt veel over iemand (en over jezelf) te weten komen op basis van hoeveel hij (of jijzelf) lofprijst. Ben je een slaaf van de oude mens of ben je binnengetreden in het opstandingsleven van de nieuwe mens? De oude mens is een mopperaar. Als we iemand horen mopperen, dan horen we de oude mens spreken. De nieuwe mens is een lofprijzer. Wat ben jij? Een mopperaar of een lofprijzer? De oude mens zegt: ,,Ik kan dit niet meer aan. Het wordt steeds erger. Niemand behandelt me op een goede manier. Wat is er toch mis met deze wereld?" De nieuwe mens zegt: ,,Halleluja, prijs de Heer! Ik ben vrij. Ik ben een kind van God. De hemel is mijn thuis. God houdt van mij." Welke houding typeert jou?

Dank U Heer. Ik prijs U. Ik proclameer dat ik door het kruis ben bevrijd om God te prijzen, omdat Hij het waard is. Ik zal voortdurend een offer van lofprijs brengen. Amen.