Shop Doneer

Onszelf onttronen

Leestijd: 2 min.

Over de bereidheid om anderen te dienen, schrijft Paulus aan de christenen van Korinthe. Paulus' achtergrond was die van een strenge, wettische, orthodoxe Jood. Hij was een farizeeër en had de kwalificaties om rabbijn te zijn. Hij bezat het soort van rechtvaardigheid dat ervoor zorgde dat hij afstand hield van andere mensen, die hij eigenlijk beschouwde als een lager soort (Hij verachtte hen zelfs).

Maar toen hij Jezus leerde kennen, vond de meest geweldige verandering plaats in zijn diepste wezen. Uit de brief blijkt dat de Korinthiërs behoorden tot de zondaars van de aarde; er zaten prostituees, homoseksuelen, dronkaards en zelfs incestplegers bij. Ze waren geen mensen van de meest fijnbesnaarde klasse. Korinthe was een van de belangrijkste zeehavens in de oude wereld; zoals zovele havensteden, zat de stad Korinthe vol met dit soort mensen.

Maar lees de schokkende stelling van Paulus eens:

Want wij prediken niet onszelf, maar ​Christus​ ​Jezus​ als Heere, en onszelf als uw dienstknechten om ​Jezus' wil. (2 Korinthe 4:5)

De trotse farizeeër zegt hier dat hij een dienstknecht van – nota bene - de Korinthiërs wil zijn!

Merk je ook de drie stappen op die Paulus hier noemt?

Onttroon jezelf (wij prediken niet onszelf...);

Geef Jezus de troon (Christus Jezus, de Heere);

Dien de ander (uw dienstknechten om Jezus' wil).

Dit zijn drie fundamentele stappen om te ontsnappen aan zelfgerichtheid.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat U me helpt de ander lief te hebben. Ik spreek uit dat ik mezelf onttroon, Jezus verhoog als Heer en Hem op de troon toelaat, en dat ik anderen wil dienen. Ik zal acht slaan op anderen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.