Shop Doneer

Op weg naar een doel...

Leestijd: 2 min.

Paulus vervolgt zijn aanmoediging over het rennen van de wedloop met:

En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles.
(1 Korinthe 9:25a)

De frase 'beheerst zich...' is een ander woord voor zelfdiscipline. Paulus denkt duidelijk aan de Olympische Spelen van de Klassieke Wereld, die overigens model stonden voor de hedendaagse Olympische Spelen. Wat gold voor de Olympische Spelen van vroeger, geldt niet minder voor de Olympische Spelen van nu. Paulus geeft ons één van de meest levendige voorbeelden van de noodzaak van zelfbeheersing.

We lezen verder om erachter te komen hoe dit van toepassing is op onze levens:

Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen. (1 Korinthe 9:25b)

De 'gouden medaille' bij de antieke Olympische Spelen was een lauwerkrans die op het hoofd van de winnaar werd geplaatst. Natuurlijk verwelkte die na een poosje, maar het was toch een teken van geweldige eer. Paulus zegt vervolgens dus ook; datgene waar deze Olympische atleten voor streden, zou snel verwelken en verdorren. Maar dan voegt Paulus er aan toe dat wij streven naar een 'onvergankelijke', een niet verwelkende kroon... Voor ons ligt de mogelijkheid om een kroon, een gouden medaille, te winnen, eentje die eeuwig is.

In vers 26 past Paulus deze waarheid toe op zijn eigen leven: Ik loop daarom niet zonder duidelijk doel. Met andere woorden, Paulus zegt: "Ik weet voor welk einddoel ik mij inspan en loop; ik wijk niet af naar rechts of naar links. Ik loop rechtstreeks naar het einddoel".

Ik heb vaak betoogd, dat als je je nergens op richt, dan kom je ook nergens. Eén van de grootst mogelijke tragedies in een christenleven is doelloosheid. Iedere gelovige behoort een duidelijk doel te hebben.

Wees alsjeblieft niet iemand die gewoon een religieuze routine volgt - je gaat netjes elke zondag naar de kerk en woensdagavond naar de Bijbelstudie, en misschien op nog een andere avond naar een huiskring. Dat is allemaal goed en wel, maar op de lange duur zal je geestelijk verdorren, tenzij je een helder, vastomlijnd doel voor ogen hebt.

Gebed van de dag

Hemelse Vader, dank U wel dat ik mij mag inspannen voor wat Paulus noemt 'de prijs der roeping Gods' - oftewel de beloning voor het antwoorden op Uw roeping in mijn leven... Hoe klein of hoe groot die ook is, ik wil dat door alles wat ik doe Uw naam verheerlijkt wordt! Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.