sluit
Shop Doneer

Overschaduwd

Leestijd: 1 min.
Woord uit het Woord - dag 79

Overschaduwd
Hij spreidde een wolk uit om hen te bedekken en gaf vuur om de nacht te verlichten.
(Psalm 105:39)
Dit vers beschrijft hoe de Heer Zijn volk Israël begeleidde op hun 40 jaar durende reis door de wildernis van de woestijn Sinaï. Hij spreidde een wolk uit om hen overdag te bedekken en ’s nachts gaf Hij hen vuur, dat zowel licht als warmte gaf.
In de 2e Wereldoorlog maakte ik als militair een tocht van een week door diezelfde Sinaï woestijn. Daar in die woestijn heb ik toen iets geleerd, waardoor ik de wonderen van Gods voorziening ben gaan begrijpen. Overdag is het in de woestijn heel heet, maar ’s nachts wordt het er bitter koud, en ik zag hoe mooi de manier was waarop God had voorzien. Overdag was de wolk een schild dat het volk beschermde tegen de hitte van de zonnestralen, maar ’s nachts werd de wolk een vuur dat hen zowel licht gaf, als de nodige warmte. En zo heeft God Zijn volk veertig jaar lang door de woestijn geleid.
Uit het Nieuwe Testament begrijpen we dat de wolk die ’s nachts werd tot een vuur, voor ons een beeld is, of ook wel genoemd een ‘voorafschaduwing’, van de Heilige Geest.
Ook zien we in dit beeld dat God Zijn volk nu nog steeds op een soortgelijke manier leidt door deze wereld, door de Heilige Geest. We zien dat de Heilige Geest vandaag nog steeds Dezelfde is. In tijden van hitte is Hij de wolk die ons overschaduwt en beschermt. In perioden van duisternis is Hij het vuur dat ons licht geeft. En als alles om ons heen koud is, dan geeft Hij ons bovennatuurlijke warmte. ‘Immers, zovelen als er door de Geest van God geleid worden, die zijn kinderen van God’ (zie Rom. 8:14). Dat is Gods voorziening voor Zijn volk vandaag.
Vader, dank U wel dat U ook mij in toenemende mate dagelijks wilt leiden door Uw Heilige Geest. Heer, zelfs als ik in mijn leven soms door koude ‘woestijn-nachten’ heen moet, dan nog weet ik dat het vuur van Uw Heilige Geest mij wil verwarmen; help mij om Zijn beweging in mijn leven steeds op te merken!