Doneer

Proclamatie als verdediging (1)

Leestijd: 2 min.
Er is een aantal belangrijke proclamaties die universeel toepasbaar zijn. Die zal ik stuk voor stuk behandelen. Vooraf wil ik nog twee dingen opmerken:
  1. Herinner je het gegeven dat de adem (geest) en het woord altijd samengaan. Oftewel, het is de Heilige Geest die het Woord levend maakt. Zonder de Geest zijn we bezig met dode tekst.
  2. Ruth en ik maken de proclamaties die we lezen persoonlijk: Waar de Bijbel zegt 'u', veranderen wij dat in 'wij', 'ik', of 'ons'. Daarmee belijden we dat deze tekst op ons slaat, hier en nu.
We beginnen met proclamatie die als doel heeft: verdediging. We verdedigen onszelf wanneer we worden aangevallen. Over dit onderwerp zou je complete boeken kunnen schrijven, maar ik wil de behandeling van dit terrein beperkt houden. Ik word er moe van om veel te praten over onze noden. Er zijn christenen die nooit verder komen dan te vertellen wat hun noden zijn en de gebieden waarop ze worden aangevallen. Maar in de komende dagen wil ik een aantal situaties kort behandelen, om daarna door te gaan naar het terrein dat ik 'aanvallende' of 'agressieve' proclamatie zou willen noemen.
Stel dat je inderdaad last hebt van een negatief, onheilspellend voorgevoel. Je bent voortdurend gefixeerd op de dood, of op wat er zou gebeuren als je sterft. Vergis je niet, er zijn veel mensen - ook christenen - met dat probleem en misschien bent jij één van hen. Misschien heeft een arts wel aanleiding gegeven en tegen jou - net als destijds tegen Ruth - gezegd: ,,We kunnen niet garanderen dat je hier doorheen komt. We doen ons best." Het volgende Bijbelgedeelte hebben we in die tijd letterlijk duizenden keren gebruikt. Soms, terwijl Ruth in bed lag, was dit het enige wat ze zei.
Ik zal niet sterven maar leven, ik zal de werken van de HEER vertellen. Ik zal niet sterven maar leven, ik zal de werken van de HEER vertellen. (Psalm 118:17).
Misschien wil je voor jezelf deze tekst een aantal keren hardop proclameren. Het kost niet veel moeite deze tekst uit je hoofd te leren en hij is het meer dan waard! Maak het een uitdaging om zo'n tekst eens uit te spreken naar iemand in je omgeving: ,,Ik zal niet sterven maar leven, ik zal de werken van de Heer vertellen." Daar heb je voor nodig wat de Joden 'hutzpah' noemen: durf! Maar je zult je daarna beslist beter voelen.

Heer, dank U wel dat U me wilt zegenen met durf en moed, om leven over mezelf te proclameren, zodat Uw naam verheerlijkt wordt door mijn leven heen. Dank U Vader, voor kracht van Uw Woord die voortdurend werkzaam is mijn leven tot genezing van mijn geest, ziel en lichaam. Amen.