Shop Doneer

Reiniging voor mij, vandaag

Leestijd: 1 min.

Een ander aspect van de reiniging door Jezus' bloed, is dat het iets is wat op dit moment kan plaats kan vinden; het is geen vage, algemene uitspraak. Het is hier en nu, maar ook voortdurend - en het blijft oneindig doorgaan.

In Oost Afrika wordt Swahili gesproken. In de tijd dat ik in deze regio in de zending werkte, leerde ik het een en ander over deze taal, bijvoorbeeld dat zij een speciale uitdrukkingsvorm hebben voor zaken die volledig en permanent zijn. Een bekend lied dat zegt: 'Het bloed van Jezus reinigt ons van alle zonde', zingen zij als volgt: 'Het bloed van Jezus reinigt ons compleet en onherroepelijk'. Deze zin is mij altijd bijgebleven, omdat ze zo volmaakt beschrijft wat er gebeurt. De belijdenis die we deze week aan het begin van iedere dag uitspreken, kun je in dit licht bekijken. Jezus' reiniging is compleet, onomkeerbaar en volmaakt en voortdurend!
In psalm 51, de bekende belijdenispsalm van David, staat een prachtig commentaar op deze waarheid. Psalm 51 is het lied waarin hij zijn berouw over zijn zonde van overspel en moord tot uiting brengt. Het is een van de mooiste psalmen - een psalm die we allemaal een aantal keren per jaar zouden moeten lezen om er het gebed van ons eigen leven van te maken. Zo lees ik overigens heel veel psalmen; alsof het mijn eigen gebeden zijn.
Ontzondig mij met hysop, en ik zal rein zijn, was mij, en ik zal witter zijn dan sneeuw (Psalm 51:9). Hysop - je herinnert je het vast nog - is datgene wat gebruikt wordt om het bloed aan te brengen op de plaats en situatie waar ik ben; ik heb hysop daarom altijd geïnterpreteerd als mijn belijdenis. Door mijn belijdenis breng ik de werking van Jezus' bloed aan op de plaats en situatie waar ik mij in bevind. Ook vult het me met ontzag, hoe David hier dus een prachtige, profetische vooruitwijzing doet naar de reiniging door het bloed van Jezus.

Dank U Heer voor het bloed van Jezus. Ik proclameer dat Zijn bloed mij nu en voortdurend reinigt van alle zonde. Al vanaf Koning David werd het voorzegd, maar het reikt door het offer van Jezus, dwars door de tijd heen, naar mij vandaag! Uw reiniging is compleet en onherroepelijk, ook voor mij. Het bloed van Jezus Christus, Gods Zoon, reinigt mij voortdurend van alle zonde. Amen.