Shop Doneer

Smaakmakers ook in ons gezin

Leestijd: 3 min.

U bent het zout van de aarde; maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden. (Mattheüs 5:13)

Wij zijn het enige beschikbare zout voor de aarde. Er zijn verschillende manieren waarop je het belang van zout kunt toelichten. Ik zal enkele voor de hand liggende, logische feiten noemen over zout.

Eén belangrijke functie van zout is om smaak te geven aan datgene wat anders niet smakelijk zou zijn. In Job 6:6 lezen we dat Job zegt: ’Wordt het smakeloze gegeten zonder zout? Zit er smaak aan het wit van een ei?’ Het antwoord is nee. Dat is waarom je, als je het wit van een ei eet, er zout op strooit om er smaak aan te geven.

Zo zijn christenen het zout van de aarde. Wij zijn hier om de aarde smaak te geven in Gods ogen. Afgezien van onze aanwezigheid hier op aarde, is er geen reden waarom God deze wereld nog langer zou behandelen met genade. Wij zijn de factor die de aarde acceptabel maakt voor Hem, de enige beperking die Zijn eindoordeel en wraak op een wereld die Christus afwijst, nog tegenhoudt. Zo lang wij hier op aarde zijn, is het onze verantwoordelijkheid om zo te leven dat we deze wereld opdragen aan God.

In Genesis lezen we hoe de Heer bij de tent van Abraham stopte. Hij was onderweg naar Sodom om de stad te oordelen. Abraham hier bezorgd over, want zijn neef Lot woonde er met zijn gezin. Onderweg naar Sodom smeekte Abraham God om deze slechte stad te sparen. Hij zei: ‘Heer, als er vijftig rechtvaardige mensen zijn in die stad, zult U haar dan sparen?’ En de Heer zei ja. Toen zei Abraham: ‘Als er veertig zijn, spaart U de stad dan?’ De Heer zei ja. Zo ging hij nog even door.

Toen zei Abraham: ‘Heer, wees alstublieft niet boos, maar ik wil het nog één keer vragen. Als er maar tien rechtvaardige mensen zouden zijn, zou U de stad dan sparen omwille van deze tien die er nog wonen?’ De Heer zei: ‘Ja, dan zal Ik haar ook sparen.’ De tragedie die we kennen uit de Bijbel, is dat de Heer geen tien rechtvaardige mensen vond in Sodom. Zou Abraham gedacht hebben: mijn neef, zijn vrouw en ongetrouwde dochters wonen er, er zullen toch wel tien rechtvaardige mensen zijn? Als Lot zijn plaats had ingenomen, hadden ze dat waarschijnlijk ook wel gehaald. Maar Lot was één van die gelovigen die God achter zich liet. Hij had alle openbaringen van Abraham gehoord, maar leefde niet in het licht ervan. (Lees het hele verhaal in Genesis 18 en 19.)

Wanneer ik denk aan de enorme verantwoordelijkheid van Lot, dan vraag ik me af: wie heeft deze familie naar Sodom gebracht? Het antwoord is: Lot. Hij bracht ze in Sodom, maar hij kon ze er nooit meer uit leiden. Hij ontsnapte met slechts twee dochters - uiteindelijk kwam zelfs zijn vrouw niet mee.

Wat mij steeds weer raakt bij dit verhaal, is wat een verantwoordelijkheid de Heer ons toevertrouwt over onze familieleden! Hier vervullen we in de eerste plaats onze functie als zout; laten we - vanuit onze toewijding aan en relatie met de levende God - onze gezinnen voorleven dat alleen een leven tot Gods eer de moeite waard is!Gebed van de dag

Hemelse Vader, dank U wel dat ik een voorbeeld mag zijn voor alle geestelijke en natuurlijke familieleden die U aan mij heeft toevertrouwd. Heer, daar waar ik in het verleden hierin misschien fouten heb gemaakt of - al dan niet in onwetendheid - Uw primaire plaats in ons leven onvoldoende heb overgedragen, daarin vraag ik om Uw vergeving en ook om Uw genade, zodat al deze mensen toch worden verbonden aan Uw Vaderhart!


Gebed voor DPM wereldwijd

INTERNATIONAAL

Bid voor voortdurende groei in gebruikers van onze sociale media platformen die Dereks onderwijs delen. Ons doel is om steeds meer mensen wereldwijd te bereiken. In het bijzonder de jongere generaties die op zoek zijn naar waarheid en een doel in deze onstuimige tijden.