Shop Doneer

Verzoening: het middelpunt

Leestijd: 2 min.

Om de rol van verzoening in de volledige boodschap van het Evangelie te illustreren, kunnen we denken aan de structuur van een wiel. Een wiel bestaat uit drie basisonderdelen; de buitencirkel, de spaken en het middelpunt. In dit beeld is de buitencirkel Gods volkomen voorziening op alle gebieden van ons leven – geestelijk, lichamelijk, emotioneel, financieel, alle gebieden die je bedenken kunt, voor nu en voor de eeuwigheid. De spaken die de cirkel ondersteunen, zijn de manieren waarop God die voorziening tot stand brengt – bijvoorbeeld door te voorzien in vergeving (innerlijke vrede met God), genezing (gezondheid), bevrijding (geestelijke vrijheid), heiligmaking (heiligheid) etc. Maar zonder het middelpunt hebben de spaken niets om op te steunen. Dit middelpunt vormt ook de drijvende kracht om het wiel te laten draaien. In Gods voorziening vormt het verzoenende werk van Jezus aan het kruis dus de as die voorziet in de kracht voor je leven als christen.

Uit Hebreeën 2:9 leren we dat door Gods genade Jezus de dood proefde voor iedereen. Hij nam onze plaats in; datgene wat voor ons bestemd was, kwam op Hem. In Jesaja 53:6 staat:

Wij dwaalden allen als schapen, wij keerden ons ieder naar zijn eigen weg. Maar de HEERE heeft de ongerechtigheid van ons allen op Hem doen neerkomen.

Het woord 'ongerechtigheid', of zoals andere vertalingen het weergeven 'schuld', betekent ook wel 'opstandigheid'. De opstandigheid van het hele menselijk geslacht wordt in dit vers opgesomd: we hebben onze rug naar God toegekeerd en zijn onze eigen weg gegaan. We hebben onze eigen moraal gekozen, ons eigen plezier nagejaagd en voor onszelf geleefd. We zijn opstandig geweest, maar de Heer heeft onze opstandigheid op Jezus gelegd; al onze schuld en ongerechtigheid kwam op Hem. Toen Hij aan het kruis hing, kwamen alle slechte gevolgen van onze opstandigheid op Hem: ziekte, afwijzing, pijn, kwelling en tenslotte ook de dood. Maar Hij stierf niet voor Zijn eigen ongerechtigheid. Hij stierf onze dood. Hij 'proefde' de dood in onze plaats, zodat wij Zijn leven mogen proeven.

Gebed van de dag

Dank U Jezus, voor Uw verzoenende werk aan het kruis. Ik belijd dat ik mij afkeer van mijn opstandigheid – ik zal mij niet langer keren naar mijn eigen weg. Omdat Jezus de dood proefde in mijn plaats – en omdat Jezus mijn dood stierf, mag ik Zijn leven ontvangen. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.