Shop Doneer

Vrij om lief te hebben

Leestijd: 2 min.
Hij echter die zich in de volmaakte Wet verdiept, die van de vrijheid, en daarbij blijft, die zal, omdat hij niet een vergeetachtige hoorder geworden is, maar een dader van het werk, zalig zijn in wat hij doet. (Jakobus 1:25)
Als u echter de koninklijke Wet volbrengt, volgens de Schrift: U zult uw naaste liefhebben als uzelf, dan handelt u goed. (Jakobus 2:8)

De wet U zult uw naaste liefhebben als uzelf, heeft twee benamingen: de 'volmaakte Wet' en de 'koninklijke Wet'. Het is de volmaakte Wet in die zin dat zij alle andere wetten overtreft. Als je werkelijk je naaste vurig lief hebt met een zuiver hart, dan kan het niet anders dan dat je ook alle andere wetten gehoorzaamt. Door het houden van die ene Wet, houd je je automatisch aan alle andere wetten – daarom noemt Jakobus het een hoofdstuk later de 'koninklijke Wet'.

Verder is het de volmaakte Wet van vrijheid, want niemand kan je ervan weerhouden om lief te hebben. Als je hebt besloten om lief te hebben, kunnen mensen allerlei gemene dingen tegen je zeggen en je vreselijk behandelen, maar ze kunnen je nooit stoppen om hen lief te hebben. Zie je het diepe principe dat de enige persoon die werkelijk volkomen vrij is, de persoon is die liefheeft? Jezus was hierin ons volmaakte voorbeeld. De gezagdragers deden alles wat ze konden: ze sloegen Hem, doorstaken Zijn handen en voeten, zetten een doornenkroon op Zijn hoofd, gaven Hem azijn te drinken, mishandelden en beschimpten Hem. Het enige wat ze niet konden doen, was Hem ervan weerhouden lief te hebben. Hij hield van mensen tot het einde toe (zie Lukas 23:34).

Als jij met die liefde liefhebt, dan kan niemand je weerhouden om datgene te doen wat je graag wilt doen – liefhebben. Daarom wordt de liefde ook wel de 'volmaakte Wet van de vrijheid' genoemd.

Gebed van de dag

Dank U Heer, dat U zo goed voor mij zorgt. Ik kies ervoor om u altijd lief te hebben, in gehoorzaamheid aan Gods volmaakte Wet van de vrijheid. Zoals een Vader bewogen is over zijn kinderen, zo is de Heer bewogen over mij. Amen.

Boeken van Derek Prince

Deze overdenking komt uit Dereks boek Gods levende Woord, een Bijbels dagboek voor 365 dagen. Wil je meer lezen van Derek Prince over wat het bloed van Jezus doet? Kijk dan bijvoorbeeld naar deze boeken en proclamatiekaarten:

In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.