Ontdek de kracht van gebed 🙏 met onze online cursus 'Leer bidden'!

sluit

Welke stem volg je?

Leestijd: 2 min.

In het onderwijs van Jezus in het Nieuwe Testament is dit ontzettend belangrijke aspect van het luisteren naar Gods stem niet veranderd. Andere dingen zijn wel veranderd, maar deze essentiële voorwaarde blijft onveranderd. Luister naar een aantal verzen uit Johannes 10, waar Jezus zich aan Zijn volgelingen voorstelt als de Goede Herder. Over de relatie tussen de herder en zijn schapen, oftewel tussen de Heer en degenen die bij Hem horen, zegt Hij:

Voor hem [de herder] doet de deurwachter open en de schapen horen zijn stem, en hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten [Wat is het kenmerk van de schapen van Jezus? Ze luisteren naar de stem van de herder]. En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen [Wat is de grote basis van onze relatie met de Heer Jezus? Dat we Hem volgen. Waarom? Omdat we Zijn stem kennen.]. Maar een vreemde zullen zij beslist niet volgen, maar zij zullen van hem wegvluchten, omdat zij de stem van vreemden niet kennen.
(Johannes 10:3-5)

Alles draait om het horen en kennen van de stem van de Heer. Zijn schapen, Zijn kinderen, horen Zijn stem, herkennen die en volgen Hem. Zij zullen geen bedriegers volgen. In ons leven kunnen vele 'vreemde stemmen' hoorbaar zijn: stemmen van ongeloof, stemmen van kritiek of negativiteit, stemmen van roddel, stemmen die angst of onzekerheid willen zaaien, of die willen verleiden tot zondige stappen... Maar als de stem van Jezus voor ons vertrouwd is, dan zullen we die andere stemmen herkennen als bedriegers... Ook hoeven we dan niet bang te zijn dat we valse profeten of valse leraars zullen gaan volgen, want die hebben niet de stem van de Heer.

Het is dus heel belangrijk om dagelijks vertrouwd te raken met de zachte stem van onze eigen Herder, die ons blijft leiden op Zijn weg. Vele belijdende christenen vandaag nemen echter - midden in het rumoer van vele stemmen en geluiden om ons heen - niet voldoende tijd om Hem te horen, en zo kunnen die andere stemmen invloed krijgen in hun leven.

Omgekeerd kun je ook herkennen welke stem je volgt, door te kijken op welke weg je wandelt... Onderneem je stappen die tegen Zijn woord ingaan? Of is er boosheid, angst of kritiek in je leven? Dan weet je dat er andere stemmen zijn die je leiden. In Johannes 10:5 zagen we dat de schapen van de vreemde zullen weglopen - oftewel, zij zullen zich bekeren.

Hoe beter we de stem van Jezus leren kennen, hoe meer onze leefstijl een leefstijl van bekering zal worden.

Gebed van de dag

Heer, leer mij te luisteren naar die zachte stem van U en met U vertrouwd te raken, zodat ik niet misleid wordt door verkeerde leraars, of bedrogen wordt door valse stemmen. Ik wil een leefstijl van bekering hebben doordat ik U persoonlijk ken. Amen.

Gebed voor DPM wereldwijd

ETHIOPIË

  • Dereks onderwijs over Gods hart voor wezen en weduwen heeft DPM aangevuurd om wezen op een praktische manier te ondersteunen. Bid voor de weeskinderen die door DPM worden ondersteund met materiaal voor school en met voedsel; bid dat God Zijn hart ook in anderen zal laten spreken, zodat ook zij dit zendingsgebied gaan ondersteunen.
  • Bid voor Henok en pastor Yemane, die Dereks onderwijs vertalen in het Amhaars en het Tigrina. Henok vertaalt Dereks audio-boodschappen over De Fundamenten en spreekt ze in.
  • Bid dat Dereks boeken veel gevangenen blijven zegenen en bemoedigen, door middel van de gevangenisbediening hier.