sluit
Shop Doneer

Wij zijn het zout der aarde

Leestijd: 4 min.
U bent het zout van de aarde; maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden. (Mattheüs 5:13)

Voor mij als christen is het mijn eerste motivatie om Jezus Christus te behagen in alles wat ik doe. Op het moment dat we beginnen te leven om Jezus te behagen, dan is het onvermijdelijk dat ons leven compleet anders wordt dan dat van anderen die leven naar de standaarden van de geest van deze tijd.

In Mattheüs 5:13 onderwijst Jezus ons dat christenen het zout van de aarde zijn. Ik geloof dat zout drie praktische eigenschappen heeft die van toepassing zijn op ons leven als christen.

  1. In de eerste plaats zuivert en reinigt het; het is bederfwerend. Bijvoorbeeld, bij een pijnlijke keel is gorgelen met zout water een bekend en probaat middel dat het genezingsproces versnelt. Zoutoplossingen worden ook gebruikt in sommige medische behandelingen, en zeezout kan helpen om tandplak te verwijderen of om tandvleesontsteking te voorkomen.
  2. Ten tweede is zout ook een conserveermiddel. In de dagen voordat koeling bestond, werd zout gebruikt om vlees te behandelen zodat het langer bewaard kon worden. Zeelieden gebruikten zout om vlees te conserveren voor hun lange zeereizen. Het zout trok al het vocht weg uit het vlees, waardoor een perfecte broedplaats voor bacteriën werd verwijderd. Zo voorkwam het zout dat het vlees ging rotten of bederven.
  3. Ten derde wordt zout gebruikt om voedsel op smaak te brengen en acceptabel te maken, waar het anders onsmakelijk zou zijn geweest.

Als christenen hebben we de opdracht om voor onze samenleving te doen wat zout doet in de natuurlijke orde:

  1. Wij zijn verantwoordelijk om onze samenleving te zuiveren en reinigen door onze aanwezigheid, door onze invloed en door onze gebeden. We behoren een zuiverende invloed te hebben, die niet samengaat met de kwade krachten, maar hen juist actief weerstaat.
  2. Wij behoren onze samenleving te conserveren, door de machten van verderf die haar willen verwoesten, te stoppen. Gemanifesteerd bederf is aan het werk op ieder terrein van onze samenleving: sociaal, politiek, moreel en educatief. Maar wij horen een invloed te zijn die deze machten van bederf in bedwang houden, en hen niet vrij laten regeren.
  3. Wij moeten voor de samenleving zijn wat zout is voor voedsel. Wij moeten de plaats bereiden waar we smaakvol en acceptabel zijn en ons beroepen op God. Wij moeten onze samenleving acceptabel voor God maken, door onze aanwezigheid. Wij behoren Gods oordeel terug te houden en anderen te attenderen op Zijn genade, door onze aanwezigheid.

Eén van de belangrijkste manieren waardoor we dit kunnen doen, is door aan de wereld te demonstreren dat er een mate van kracht is waar de wereld niets vanaf weet, een kracht die niet grof, wreed of agressief is. Deze kracht onderdrukt anderen niet, maar tilt hen juist omhoog. Deze kracht exploiteert niet en maakt hen geen slaven, maar is zorgzaam en bevrijdend. Deze kracht vernietigt niet, maar geneest.

Gebed van de dag

Hemelse Vader, dank U voor de kracht die ik mag zijn in deze wereld, door voor U en door U een lichtend licht te zijn dat Uw heerlijkheid afstraalt en een zoutend zout dat bederf weert en dat smaak geeft om deze wereld voor U aanvaardbaar te maken. Zo wil ik zijn Heer, in Uw kracht! Amen.

Boeken over het zout der aarde zijn

Deze overdenking komt uit het boek De weg naar Gods zegen. In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen. Wil je meer lezen over het zout der aarde? Dan kunnen we de volgende titels aanbevelen:

  • In Leven als zout en licht legt Derek Prince uit hoe wij als christenen zout en licht kunnen én moeten zijn, om zo verandering te brengen in ons land.
  • Gods wil, mijn levensdoel is een studie over toewijding, die je uitdaagt om samen met Jezus te zeggen: Mijn voedsel is uw wil te doen!
  • Dereks boekje Overgave gaat over hoe het loslaten van onze eigen wil eerst pijn en moeite geeft, maar eindigt in ontspanning en zegen.
  • In onze webshop vind je Bijbelse proclamatiekaarten over allerlei onderwerpen waar je als christen mee te maken krijgt. De proclamatiekaart De grote opdracht herinnert ons aan de geweldige verantwoordelijkheid en heerlijke opdracht die onze Heer Jezus ons gaf.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince, met Nederlandse en Engelse ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.