Shop Doneer

Zaaien in de levens van anderen

Leestijd: 2 min.

In de komende paar dagen - het laatste deel van onze studie naar de betekenis van de persoon van de Heilige Geest, zullen we ons richten op de vrucht van de Geest. Daarover staat geschreven in het bekende Bijbelgedeelte in Galaten 5:22-23a: De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Er is een wezenlijk verschil tussen gaven en vruchten. Ter illustratie zouden we een kerstboom en een appelboom met elkaar kunnen vergelijken. Gaven zijn als de geschenken die in een kerstboom hangen (of tegenwoordig, eronder liggen). Elk geschenk wordt eenmalig aan de boom bevestigd en kan er ook weer met één handeling worden afgehaald. De persoon die het geschenk ontvangt hoeft er geen tijd in te steken of er bijzondere moeite voor te doen.

Het kweken van een appelboom daarentegen, vraagt zowel tijd als inspanning. Om vrucht te kunnen voortbrengen, moet de boom eerst door verschillende fasen heen groeien, een proces dat een paar jaar duurt. Eerst moet het zaad in de grond worden gestopt. Uit het zaadje groeit de wortel omlaag de grond in en tegelijkertijd loopt een scheut naar boven toe uit. Na enkele jaren is de scheut uitgegroeid tot een boom. Vervolgens verschijnen enige tijd bloesems aan de bomen, als deze zijn uitgebloeid, beginnen de vruchten te groeien. Maar de boom wordt pas krachtig als de bloesems en de jonge vruchten de eerste jaren direct geplukt worden, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Al met al duurt het een paar jaar voordat de appels goed genoeg zijn om gegeten te worden. Onder de Wet van Mozes was daar tenminste vier jaar voor nodig, lezen we in Leviticus 19:23-25.

Tijdens deze hele groei van de appelboom zijn er verschillende perioden dat hij erg kwetsbaar is. Windstoten kunnen de jonge boom ontwortelen, of in een later seizoen kunnen de vruchten of de bloesems kapotvriezen. In dit hele proces zijn het zaad en de vruchten onlosmakelijk met elkaar verbonden; de vruchten groeien uit het zaad, maar de vruchten zijn op hun beurt weer nodig om nieuw zaad voort te brengen.

God heeft dit zo bepaald aan het begin van de schepping: ...vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen, waarin hun zaad is op de aarde! (Genesis 1:11)

Hier wordt een belangrijk geestelijk principe bevestigd: christenen die in hun geestelijk leven geen vrucht dragen, hebben geen zaad om in de levens van anderen te zaaien.

Gebed van de dag

Heer, zoals een boom tijd nodig heeft om volwassen en rijp te worden, zo heeft mijn geestelijke groei ook tijd nodig. Heer, geef mij het geduld en de gerichtheid op U, om te groeien in volwassenheid. Ik wil graag Uw leven en liefde doorgeven aan anderen, maar maakt U mij hiervoor bekwaam, door de vrucht van Uw Geest in mij te doen groeien. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.