Aankomende vrijdag start de cursus Leven met de Heilige Geest, ontdek hoe Hij jouw persoonlijke gids kan zijn!

sluit
Shop Doneer

Zaaien in de levens van anderen

Leestijd: 2 min.

In de komende paar dagen - het laatste deel van onze studie naar de betekenis van de persoon van de Heilige Geest, zullen we ons richten op de vrucht van de Geest. Daarover staat geschreven in het bekende Bijbelgedeelte in Galaten 5:22-23a: De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.

Er is een wezenlijk verschil tussen gaven en vruchten. Ter illustratie zouden we een kerstboom en een appelboom met elkaar kunnen vergelijken. Gaven zijn als de geschenken die in een kerstboom hangen (of tegenwoordig, eronder liggen). Elk geschenk wordt eenmalig aan de boom bevestigd en kan er ook weer met één handeling worden afgehaald. De persoon die het geschenk ontvangt hoeft er geen tijd in te steken of er bijzondere moeite voor te doen.

Het kweken van een appelboom daarentegen, vraagt zowel tijd als inspanning. Om vrucht te kunnen voortbrengen, moet de boom eerst door verschillende fasen heen groeien, een proces dat een paar jaar duurt. Eerst moet het zaad in de grond worden gestopt. Uit het zaadje groeit de wortel omlaag de grond in en tegelijkertijd loopt een scheut naar boven toe uit. Na enkele jaren is de scheut uitgegroeid tot een boom. Vervolgens verschijnen enige tijd bloesems aan de bomen als deze zijn uitgebloeid, beginnen de vruchten te groeien. Maar de boom wordt pas krachtig als de bloesems en de jonge vruchten de eerste jaren direct geplukt worden, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Al met al duurt het een paar jaar voordat de appels goed genoeg zijn om gegeten te kunnen worden. Onder de Wet van Mozes was daar tenminste vier jaar voor nodig, lezen we in Leviticus 19:23-25.

Tijdens deze hele groei van de appelboom zijn er verschillende perioden dat hij erg kwetsbaar is. Windstoten kunnen de jonge boom ontwortelen, of in een later seizoen kunnen de vruchten of de bloesems kapot vriezen. In dit hele proces zijn het zaad en de vruchten onlosmakelijk met elkaar verbonden; de vruchten groeien uit het zaad, maar de vruchten zijn op hun beurt weer nodig om nieuw zaad voort te brengen.

God heeft dit zo bepaald aan het begin van de schepping: ...vruchtbomen, die naar hun soort vrucht dragen, waarin hun zaad is op de aarde! (Genesis 1:11)

Hier wordt een belangrijk geestelijk principe bevestigd: christenen die in hun geestelijk leven geen vrucht dragen, hebben geen zaad om in de levens van anderen te zaaien.

Gebed van de dag

Heer, zoals een boom tijd nodig heeft om volwassen en rijp te worden, zo heeft mijn geestelijke groei ook tijd nodig. Heer, geef mij het geduld en de gerichtheid op U, om te groeien in volwassenheid. Ik wil graag Uw leven en liefde doorgeven aan anderen, maar maakt U mij hiervoor bekwaam, door de vrucht van Uw Geest in mij te doen groeien. Amen.

Gebed voor DPM wereldwijd

AZERBEIDZJAN

Het team hier vertaalt de ondertiteling van Dereks online boodschappen op YouTube, want online onderwijs wordt steeds belangrijker. Als gevolg van het coronavirus zoeken mensen online naar antwoorden en troost. Bid dat Dereks onderwijs gevonden wordt door veel mensen, en dat ze dan ook verbonden blijven met DPM.