Zonde en gerechtigheid

Leestijd: 2 min.
Een derde heldere tegenstelling die we in de hele eerste Johannesbrief terugvinden, is die van zonde en gerechtigheid. Johannes zegt in één van die teksten: alle ongerechtigheid is zonde (1 Johannes 5:17). De beste manier om te weten wat krom is, is eerst te bepalen wat recht is. Vervolgens zeg je: ,,Alles wat hiervan afwijkt, is krom.'' Het doet er niet toe of het maar 5° afwijkt, of 15° of 90°. Als het niet recht is, dan is het krom. Zo is het ook met gerechtigheid. Door de hele brief heen spreekt Johannes over zonde en gerechtigheid, en als we willen weten wat zonde is, dan kunnen we eenvoudig zeggen: alle ongerechtigheid is zonde.
Dit klinkt misschien als een open deur, maar waar het hier om gaat, is dat heel veel christenen denken in gradaties als het gaat om zonde. Een beetje ongerechtigheid is minder erg dan heel duidelijke ongerechtigheid. Ook dit is een verkeerde, menselijke manier van denken. Het is vanwege dit denken dat een groot deel van de Kerk vandaag in deplorabele staat verkeert. Onze inschatting van zaken moet altijd gevoed zijn vanuit Gods denken, en Hij zegt: alle ongerechtigheid is zonde.
Een vierde tegenstelling die geïntegreerd zou moeten zijn in onze totale kijk op de wereld om ons heen, vinden we in 1 Johannes 2:9-10:
Wie zegt in het licht te zijn en zijn broeder haat, die is in de duisternis tot nu toe. Wie zijn broeder liefheeft, blijft in het licht en in hem is niets aanstotelijks;
Opnieuw zien we hier een glasheldere tegenstelling: haat en liefde. Johannes lijkt te willen zeggen dat er niet zo veel gebied tussen ligt, en ik denk dat hij gelijk heeft. Als we mensen niet liefhebben, ze toch een belangrijke rol in ons leven spelen en we met hen te maken hebben, dan ligt vroeg of laat conflict en haat op de loer.
Maar als de liefde van God in ons hart regeert, dan krijgt de wereldse, duivelse indringer van haat - met in zijn voetspoor conflict - geen ruimte; dan blijven we elkaar als broeders en zusters steeds met liefde tegemoet treden.

Hemelse Vader, dank U dat ik mijn geestelijke broers en zussen inderdaad mag zien als medeleden van Uw gezin, en dat in onze omgang met elkaar altijd de liefde zal regeren, zelfs wanneer soms correctie en 'confrontatie-in-liefde' nodig is. Maak ons vol van Uw liefde en waarheid in onze omgang met elkaar. Amen.