Shop Doneer

Investeer in mensen - China 2024

Leestijd: 4 min.

Beste vriend/vriendin,

Aanstaande zondag komt er bij jou thuis in het geheim een groep gelovigen samen. Ze hebben je zojuist een sms gestuurd met de vraag of jij wilt preken. Er is niemand anders die dat zou kunnen, maar je hebt zelf ook zo weinig Bijbelkennis! Jullie voorganger is echter opgepakt en zit in de gevangenis. Het online Teams kanaal waar jullie elkaar eerder ontmoetten is geblokkeerd en jullie kerkgebouw is gesloten. Er zit niets anders op. Jij moet spreken!

Communistische 'preken'

Vergezocht? Niet voor christenen in het China van vandaag. Sinds 2018 gaat er een golf van groeiende godsdienstvervolging door het land. Kerken zijn gesloopt, predikanten en leiders zijn weggevoerd. Het is voor kinderen en jongeren tot 18 jaar verboden om een kerkgebouw te betreden. Grotere kerkelijke samenkomsten (als die überhaupt al mogelijk zijn) worden gedwongen de Chinese communistische leer te verkondigen in plaats van de Bijbel. Nieuwe wetten verplichten Bijbelscholen om minimaal 30% communistisch onderwijs te geven. Er volgen zware boetes en zelfs ontslag als deze wetten worden overtreden. De officiële kerk wordt steeds meer een spreekbuis voor de communistische partij.

Daarom komen christenen steeds vaker ondergronds, bij elkaar thuis, samen. Een van hen is Han*. Zijn leven veranderde toen hij de Heer leerde kennen. Zijn huis werd een plek van ontmoeting en gebed met medegelovigen. Die beschouwden Han al snel als hun voorganger. En dat terwijl hij zelf nog maar zo weinig van de Bijbel afwist!

Door de toenemende vervolging worden steeds vaker Chinese christenen zonder enige theologische training in een herderlijke taak gedrongen. Tegelijkertijd wordt toegang tot online Bijbelonderwijs steeds meer geblokkeerd. Nieuwe wetten maken het bijna onmogelijk om christelijk studiemateriaal, en zeker de Bijbel zelf, via internet te kopen.

WeChat, de enorm populaire Chinese app, had vroeger meerdere christelijke programma’s. Die zijn nu bijna allemaal verwijderd door de overheid.

Het team van Derek Prince Ministries China zet alles op alles om de digitale blokkades te ontwijken en Dereks Bijbelonderwijs in het Chinees beschikbaar te maken, om juist deze lekenpastors te helpen met het noodzakelijke materiaal om hun geloof te versterken en hun gemeenten te leiden. En dat lukt! Deze reactie kregen we onlangs van een Chinese leider:

“Ik heb een passie om het evangelie te prediken. Jullie platform helpt mensen zoals ik die het op dit gebied moeilijk hebben. Blijf doorgaan, alsjeblieft! God zegene jullie.”

De uitdagingen zijn groot. We zien hoe de deuren richting China steeds meer sluiten. Daarom is het nu de tijd om in actie te komen. Maar jouw hulp, in de vorm van gebed en financiën, is daarbij onmisbaar!

De digitale Chinese muur

Dertig jaar geleden had Derek Prince visie voor het drukken en verspreiden van een miljoen exemplaren van De Pijlers van het christelijk geloof. Vorig jaar ontmoette ik een oudere Chinese voorganger die me vertelde dat dit boek van grote betekenis was geweest voor de theologische vorming van de ondergrondse kerk in China.

Behalve De Pijlers hebben we nog vele honderdduizenden boeken met Dereks Bijbelonderwijs gedrukt en verspreid, plus USB-sticks met Bijbelonderwijs en audioplayers voor laaggeletterden. De vraag is onverminderd groot en daarom willen we ook dit jaar weer tienduizenden exemplaren van Dereks boeken drukken.

Tegelijkertijd passen we ons aan het veranderende landschap aan en geven we extra aandacht aan het digitale aanbod via internet. Ons team is dagelijks bezig om de ‘Digitale Muur’ van China te omzeilen – de systematische poging van de overheid om gelovigen geestelijk uit te hongeren.

Ons team heeft een speciaal beveiligd kanaal ontwikkeld. Dit interactieve online platform biedt video’s, audio van preken, tweetalige artikelen (Engels-Chinees), e-boeken en audioboeken, waar gelovigen veilig toegang toe hebben zonder het risico te worden ontdekt door de autoriteiten.

Een broeder in het noordwesten van China schreef:

“Ik ben een prediker op het platteland; wat is het een zegen om naar Dereks video’s te kijken en zijn mp3’s met Bijbelonderwijs te luisteren op jullie platform.”

Deze lekenpredikant haalt leiding en inspiratie uit het Bijbelonderwijs van Derek Prince. Als jij aanstaande zondag in zijn schoenen zou staan, wat zou je dan dankbaar zijn met een onderwijsbrief of boek van Derek Prince om je kleine kudde mee te voeden.

Ook zuster Wang is dankbaar: “Jullie online videobijbelschool heeft mij een stevige basis gegeven voor mijn geloof. Ik zal de beveiligde link naar jullie platform delen met andere leden van mijn huiskerk, zodat we samen kunnen leren. Alle dank aan God.”

Jouw gift helpt broeders en zusters

Wil je ons helpen de Chinese gelovigen en hun lekenvoorgangers te bemoedigen en toe te rusten met Dereks Bijbelonderwijs? Samen kunnen we hen helpen sterk te blijven staan ondanks vervolging:

€40 biedt 50 kinderen de Kaarten voor Kids met Bijbelse waarheden. (Dit zouden weleens de enige Bijbelteksten kunnen zijn die ze ooit zelf hebben.)

€120 brengt hoop naar 350 huiskerken in de vorm van Dereks boek Unshakable Hope.

€250 is genoeg om 15 huiskerken toegang te geven tot Gods Woord via onze unieke Bijbel Audio apparaten.

€1.400 dekt de kosten voor het Chinese digitale team voor een week, €5.500 voor een hele maand en €66.000 zou dit team een heel jaar helpen werken.

Dit is het moment

Onlangs schreef een Chinese gelovige: ‘Toen ik hoorde dat jullie boek een geschenk was vanwege een gift uit het buitenland, was ik zo dankbaar voor de mensen die dat mogelijk hebben gemaakt. Het boek gaf me de geestelijke voeding die ik nodig had en hielp me Gods Woord beter te begrijpen. Bedankt voor deze gulheid!’

We hopen dat je dit werk wil (blijven) steunen met gebed en indien mogelijk ook financien. Bedankt voor je betrokkenheid en het lezen van deze brief. Mogen we je vragen te eindigen met een kort gebed voor onze Chinese broeders en zusters?

In Christus' liefde verbonden,

Ross Paterson
DPM China

Download zendingsbericht als pdf