Shop Doneer

Oekraïne

“Goed, betrouwbaar Bijbelonderwijs? Dat was tot 1991 nauwelijks verkrijgbaar in ons land.” Vlad Chazov, directeur van DPM Oekraïne herinnert zich nog goed hoe het leven was voor christenen ten tijde van het communisme. “Christelijke boeken werden via de ondergrondse kerk verspreid. Christenen riskeerden hun leven om Bijbelmateriaal te verspreiden of in het geheim zelf te drukken.”

Ook boeken en audiocassettes met Derek Prince’ Bijbelonderwijs bereikten op deze manier de gelovigen. Toen het communistische regime in 1989 tenslotte viel, beschouwden vele christenen en voorgangers in de voormalige sovjetlanden Derek Prince als hun geestelijke vader.

In 1993 hield Derek Prince als een van de eerste predikers uit het Westen een conferentie in Moskou, voor zo’n duizend voorgangers. Ook Vlad was daarbij. “Samen met een vriend had ik een vrachtwagen vol Dereks boeken van Sint Petersburg naar Moskou gebracht. Een reis niet zonder gevaren, omdat criminele bendes in die tijd regelmatig vrachtwagens overvielen.”

Hoop en hulp

Inmiddels leidt Vlad al bijna 30 jaar het werk van Derek Prince Ministries in Oekraïne. Boeken, video en audio werden vertaald en uitgebracht in het Oekraïens en Russisch, net als de Bijbelcorrespondentieschool. Juist voor kwetsbare groepen in de samenleving is speciale aandacht, bijvoorbeeld via goede contacten met rehabilitatiecentra.

Sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, worden Oekraïense soldaten in het grensgebied met Dereks onderwijs bemoedigd vanuit Gods Woord. Tijdens de lockdown in de coronacrisis kon Vlad via zijn netwerk honderden arme en geïsoleerde ouderen en zieken steunen met voedselpakketten en Dereks bijbelonderwijs. En sinds de Russische inval van Oekraïne in februari 2022 brengt DPM hoop en hulp aan vluchtelingen en inwoners van gebombardeerde steden en dorpen door het verstrekken van voedsel, kleding en andere hulpgoederen, samen met Dereks onderwijs.

“Door deze oorlog zien we mensen opengaan voor Gods Woord”, deelde Vlad in een van zijn recente updates. “Overal op straat zien we billboards met gebeden en uitroepen tot God. Dat wordt gedaan door gewone mensen en plaatselijke kerken. Een hernieuwde belangstelling voor het christelijk geloof ontstaat, samen met een praktische zorg voor wezen, weduwen en mensen die lijden. Voorgangers en kerken staan vooraan in de hulpverlening en krijgen steeds meer respect van de lokale en landelijke overheid.”

Via regelmatige updates houden we je op de hoogte van de situatie.

Situatie Oekraïne - update 6 juli 2022

De oorlog in Oekraïne is nog altijd in volle gang. In deze update lees je hoe jouw steun gelovigen in Oekraïne heeft bemoedigd.

Lees verder

Situatie Oekraïne - Update 4 mei 2022

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland gaat door. Wij mogen voor onze broeders en zusters op de bres gaan staan en ze meenemen in onze gebeden. Lees hier een update...

Lees verder

Situatie Oekraïne - Update 22 april 2022

In de vorige investeer lazen we over de oorlog in Oekraïne en de impact hiervan op de lokale bevolking. Lees hier een update over de huidige situatie.

Lees verder

Investeer in mensen - Oekraïne 2022

Lees over de huidige oorlogssituatie in Oekraïne en wat jij kunt betekenen voor christenen in dit land.

Lees verder

Investeer in mensen - Oekraïne 2020

Lees over het werk van DPM in Oekraïne en hoe jij kunt helpen.

Lees verder