Shop Doneer

Situatie Oekraïne - Update 22 april 2022

Leestijd: 5 min.

Lieve vrienden,

Elke dag verandert de situatie in Oekraïne. Maar de Rots der Eeuwen verandert niet. Hij is Dezelfde, gisteren, vandaag en voor altijd. Dus bedankt voor je gebeden voor Vlad, zijn team en de mensen in Oekraïne en Rusland die lijden onder deze oorlog. Vlad heeft verschillende video's en foto's gedeeld over het hulpverleningswerk dat momenteel wordt gedaan, deze we hebben in een openbare video geplaatst:

https://youtu.be/jtCqZOrK7cw

Russische editie van ‘De omwisseling’ gepubliceerd

Gisteren, 21 april, deelde Vlad het opwindende nieuws dat hij ondanks de omstandigheden een nieuwe editie van het boek "De omwisseling" in het Russisch kon publiceren. Gisteren ontving hij de eerste exemplaren.

Vlad's uitgever Vyacheslav was in staat om 3.000 exemplaren te drukken en daarom is dit boek nu weer beschikbaar in beide talen - in het Russisch en Oekraïens – om verpreid te worden binnen Oekraïne. U herinnert zich misschien van een eerdere update dat de Procter-and-Gamble-fabriek in de buurt van Kiev, waarmee ze samenwerkten, volledig werd verwoest door beschietingen. Maar Vyacheslav verloor de moed niet en zocht naar eventuele resten papier in de overgebleven pakhuizen om nieuwe boeken te drukken.

Proclamatiekaarten en boeken

Er zijn 50 duizend proclamatiekaarten in het Oekraïens en Russisch gedrukt en deze worden verspreid via lokale kerken in verschillende Oost-Europese landen en in Oekraïne. Bid dat elke kaart de juiste persoon bereikt en dat het een bron van hoop en bemoediging wordt.

EE-outreach-werkers in Polen, Slowakije en Roemenië zijn verbonden met kerken die zich bezighouden met hulp aan Oekraïense vluchtelingen binnen hun grenzen, en het transport van humanitaire hulp naar Oekraïne: ze zullen Dereks boeken lokaal in het Oekraïens en Russisch drukken en deze materialen opnemen in noodpakketten.

Voedseldistributie en outreach in Oekraïne

Binnen Oekraïne wordt Dereks onderwijs verspreid via vertrouwde partners en opgenomen in hulppakketten. Een van deze partners is Vadim. Vadim is de leider van 'House of Mercy', een afkickkliniek in Lyiy, Oekraïne.

Vlad kent hem sinds 1995, toen hij kapelaan was in een streng beveiligde gevangenis en Vadim ontmoette in de gevangeniskerk. Vadim zat twee keer in de gevangenis voor drugshandel. Na zijn vrijlating startte hij een afkickkliniek. Aanvankelijk ving hij mensen op bij hem thuis. Daarna begon hij een revalidatiecentrum te bouwen door verschillende oude huizen op het platteland te kopen.


Nu, in deze oorlogstijd, gebruikt Vadim deze huizen om onderdak te bieden aan ontheemde Oekraïners. Ze hebben al zo'n 100 mensen naar het centrum gebracht. De meeste herstellenden hadden werk in verschillende nederzettingen, maar met het uitbreken van de oorlog zaten ze zonder werk. Nu helpen ze actief om voedsel en humanitaire hulp naar de militaire zone te vervoeren en mensen daar weg te halen.

Vadim en zijn team bereiden heerlijk eten en bezorgen dat in delen van de stad die zijn beschoten. Aangezien chaotische raketaanvallen doorgaan vanaf Russische grond, is de infrastructuur van de stad grotendeels verwoest en kunnen veel mensen zelf geen warm eten koken en hebben ze al twee weken niets warms gegeten. De mensen van Vadim gaan elke dag van huis tot huis, waar mensen in de kelders van gebouwen met meerdere verdiepingen wonen. Sommige mensen verschuilen zich nog steeds in de kelders van huizen en in metrostations. Velen van hen zijn ofwel bejaarden of behoeftigen, die de stad niet konden of wilden verlaten.

Het team van Vadim reist ook door metrostations waar ook mensen zich verstoppen en leven. Ze bezorgen verse borsjt (nationale Oekraïense soep) en andere warme maaltijden aan mensen die soms dagen of weken niets warms te eten hebben gehad. Ook prediken ze het evangelie en delen bemoedigend Bijbelonderwijs uit.

Voedsel naar de frontlinie brengen

Vadim heeft twee busjes met aanhangers om voedsel van West-Oekraïne bijna tot aan de frontlinie in het oosten te vervoeren. De voedselvoorraden zijn daar grotendeels uitgeput. Bovendien zijn er veel vluchtelingen naar het gebied van Vadim gekomen, en ook daar is voedsel nodig. De afgelopen dagen zijn er grote groepen vluchtelingen uit Mariupol en de regio Donetsk gearriveerd. Om deze reden moeten middelen uit West-Oekraïne worden vervoerd.

Hun laatste reis was van Lviv naar de stad Margarets - naast de door Rusland veroverde kerncentrale - een reis van ongeveer 1000 km! Om de weg heen en weer te maken voor twee busjes met aanhangers (dat is ongeveer 5 ton vracht), is er brandstof nodig voor 30.000 hryvnia's (of 1.000 euro). Dit is echter de enige effectieve manier om nu voedsel te bezorgen. Grote vrachtwagens kunnen niet komen op de plekken waar zij naartoe gaan. Dus bedankt voor je hulp. Ik geloof dat het een effectieve manier is om te doneren.

Bidden en vasten

In oorlogen zijn er niet alleen zichtbare krachten aan het werk, zoals tanks en raketten, maar ook onzichtbare krachten van de duisternis. Daarom stuurde Vlad 11 brieven aan zijn president, aan het hoofd en leden van ons parlement, en aan de Oekraïense regering, waarin hij hen vroeg en aanmoedigde om een ​​dag voor gebed en vasten voor ons land in te stellen. Bij deze brieven voegde hij een exemplaar van ‘Verander de geschiedenis door bidden en vasten’ en ‘De omwisseling’.

Help ontheemde Oekraïners

Vlad en zijn kerk blijven de vluchtelingen in hun stad helpen. De stad heeft ongeveer 40 duizend inwoners, maar er zijn nu officieel 8 duizend vluchtelingen geregistreerd - in werkelijkheid zijn het er meer. Er zijn al ongeveer 11 miljoen mensen in Oekraïne die hun huis hebben verlaten. Dit is meer dan een kwart van de bevolking van het land. De kerk biedt hulp bij de opvang en voeding voor zoveel mogelijk vluchtelingen. Momenteel voeden ze elke dag meer dan 150 vluchtelingen. Daarnaast ondersteunen ze lokale vrijwilligers die fulltime met vluchtelingen werken - koken, huisvesting, voedselbereiding en transportkwesties. Velen van hen verloren hun baan omdat lokale bedrijven stopten, maar ze verlieten de stad niet om anderen te dienen.

Paasgeschenken voor soldaten in de frontlinie

Afgelopen weekend vierde Oekraïne samen met de Oekraïens-Orthodoxe Kerk Pasen. Het vrijwilligersteam ter ondersteuning van het leger, waarmee Vlads vrouw Lydia samenwerkt, heeft geschenken klaargemaakt voor de soldaten aan de frontlinie. Samen met vers gebak - broodjes met pruimen - hebben we ze Oekraïense exemplaren van ‘De omwisseling’ gegeven, samen met het Nieuwe Testament van de Bijbel.

Nieuwe projecten

Ondanks de oorlog verspreidt Vlad geleidelijk boeken over Oekraïne en blijft hij werken aan de redactie van boeken. Vorige week stuurde hij de tekst 'Gods levende Woord' naar een broeder in West-Oekraïne voor voice-over. Hij is van plan om, als God het wil, vanaf 1 januari volgend jaar dagelijkse proclamaties te uploaden op het Oekraïense YouTube-kanaal.

Bedankt voor al je hulp!