Shop Doneer

Situatie Oekraïne - Update 4 mei 2022

Leestijd: 4 min.

Lieve vrienden,

Vlad zegt: "We zijn erg dankbaar voor je gebeden, hulp en bezorgdheid! Wat het front betreft, bid met ons mee. Afgelopen weekend troffen 9 kruisraketten Krementsjoek - een stad op 20 km van ons. Daar is een van de grootste olieraffinaderijen gevestigd. Ook beschoten de Russen Odessa tijdens de orthodoxe paasvakantie. Afgelopen nacht werd heel Oekraïne blootgesteld aan bijzonder massale raketaanvallen. De Russische aanval in het oosten van het land heeft zijn hoogtepunt bereikt. Blijkbaar zijn deze dagen enorm belangrijk. Er zijn veel gebeden in heel Oekraïne in al het nieuws, in veel video's van mensen en soldaten. Moge de Heer opstaan ​​in kracht!

Op dit moment hebben we veel Marioepol-vluchtelingen in onze regio. En de laatste dagen komt er een golf uit het zuiden. De verhalen die ze delen zijn afschuwelijk. Een paar weken geleden werd de waterleiding naar Mykolaiv beschoten door tanks - de stad zit zonder water. Het Russische leger wil angst en paniek zaaien onder de burgers. Het gemeentebestuur stuurt mensen naar onze kerk.

Vorige week had de Oekraïense regering een ontmoeting met vertegenwoordigers van de VN. Ze willen van onze regio een opvangcentrum voor vluchtelingen maken. We verwachten de volgende toestroom van vluchtelingen uit het zuiden van Oekraïne. Wat opmerkelijk is, is dat ze liever te maken hebben met vrijwilligers en kerken dan met de autoriteiten. Blijkbaar vanwege het voorkomen van corruptie en inefficiëntie. Dus ik beschouw het als een verstandige strategie om contact te hebben met actieve agenten.”

Het verstrekken van fysiek en spiritueel voedsel

Duizenden proclamatiekaarten met een gebed van berouw worden gegeven aan mensen in Charkov, evenals exemplaren van ‘De omwisseling’ aan mensen die meer interesse tonen. In Kharkiv verblijven ongeveer 10.000 mensen in de metro terwijl de noordoostelijke gebieden voortdurend worden beschoten. Vlad wacht op de levering van proclamatiekaarten die binnenkort aankomen vanuit Polen en zal ze naar zijn mededienaren in heel Oekraïne sturen die zich bezighouden met praktische dienstverlening aan mensen.

In zijn vorige update deelde Vlad over Vadim, die een revalidatiecentrum in Oekraïne runt. Vadim en zijn team werken met ons samen bij de verspreiding van hulpgoederen. Vorige week ontmoetten Brano en Poolse DPM-medewerker Marek (man staande rechts) de assistent van Vadim in Polen. Samen kochten ze boodschappen bij de plaatselijke groothandel en laadden ze Vadims busje om de goederen naar Lviv (West-Oekraïne) te brengen.

Over ongeveer twee weken zal een vrachtwagen van 20 ton meer vracht afleveren in Lviv en Vlad zal iemand regelen om ca. 5000-6000 kg boodschappen af te leveren. De plaats van Vlad zal dienen als distributiecentrum voor verdere verspreiding naar het oostelijke deel van Oekraïne.

Een ander belangrijk contact is Anatoly Gavrilyuk, een gerespecteerde predikant in Oekraïne, die ook het hoofd is van de Raad van Kerken van Oekraïne en een langdurige persoonlijke vriend van Vlad. Z

ijn kerk neemt actief deel aan de evacuatie van mensen uit de frontlinie. Ze zorgen ook voor ongeveer 20 nederzettingen in de regio's Kiev en Chernihiv door voedsel en medicijnen te bezorgen en het evangelie te prediken. Ze waren dolblij met de mogelijkheid om proclamatiekaarten en boeken van DPM in ontvangst te nemen om uit te delen. Bekijk hun video op YouTube:

DPM heeft ook 1.500 kg op drie pallets gesponsord aan een plaatselijk revalidatiecentrum genaamd "Good Samaritan", dat dagelijks voor ongeveer 150 mensen zorgt.

De schuilplaats

Vlad vervolgt: “Sinds het begin van de oorlog heb ik het audioboek "De Schuilplaats" van Corrie Ten Boom op mijn mobiele telefoon gedownload en er af en toe naar geluisterd. Derek sprak vaak lovend over zuster Corrie. Het boek is nu zo bemoedigend en relevant voor mij. Een kalm verhaal over gewone christenen en hun trouw in het dagelijks leven aan God als geloofsweg.

Tegenwoordig herinner ik me Derek Prince zijn getuigenis van zijn legerdagen in de woestijnen van Afrika. Oorlog is inderdaad geen reeks heldendaden, het is eerder een eentonig routinewerk van elke dag. Ik herinner me de woorden van een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Hij zei dat het niet degenen waren die snel renden en nauwkeurig schoten die overleefden, maar degenen die groeven en groeven en in de grond groeven. De troepen werden vaak verplaatst naar een nieuwe plek en kregen de opdracht om in te graven, en dan door te schuiven en weer in te graven - dus de loopgraven konden pas voor de vijfde of zesde keer van pas komen, maar degenen die gehoorzaam groeven bleven uiteindelijk in leven en gewonnen. Dit is vergelijkbaar met ons christelijk leven - we moeten altijd op elke plaats "graven". Dit is geen reeks overwinningen, het lijkt eerder een routine.

Moge de Heer ons allen helpen om niet te overspannen en niet te slordig te zijn, en getrouw ons pad voor de Heer te volgen en Hem te dienen! De oorlog gaat door maar we blijven bidden en vragen u om met ons te blijven bidden. Bedankt! Moge de zegen van de Heer rusten op uw landen en volkeren."