Shop Doneer

Het Woord van God bergen in je hart

Leestijd: 3 min.

Toen de engel naar Maria kwam, reageerde zij in geloof: Laat met mij geschieden overeenkomstig Uw Woord. In Lukas 2:19 staat: Maar ​Maria​ bewaarde al deze woorden en overlegde die in haar ​hart.

Ik wil benadrukken hoe belangrijk het is om Gods Woord te bewaren in je hart – om het te overdenken, om erbij stil te staan, om na te denken over de betekenis, hoe het toepasbaar is in jouw situatie. Ik wil graag kijken naar Psalm 119, één van mijn favoriete psalmen. Die psalm begon voor mij te leven toen ik ooit rector was bij een opleiding voor Afrikaanse leraren in Oost-Afrika. Vers 9 zegt:

Waarmee houdt een jongeman zijn pad zuiver?

Met andere woorden: hoe kan een jongeman een zuiver leven leiden – en voor de Afrikanen was dat echt een probleem. Dat was niet makkelijk, want alle verleidingen, en hun hele cultuur was eigenlijk tegenovergesteld. Maar dan staat er: Als hij dat bewaart overeenkomstig Uw woord.

En vervolgens zegt de Psalmist in vers 11: Ik heb Uw belofte (NIV: Uw woord) in mijn hart opgeborgen, Opdat ik tegen U niet zondig.

Hoe berg je Gods Woord op in je hart? Ik zal je een antwoord geven in één woord: memoriseren. Vandaag de dag worden Bijbelteksten veel te weinig uit het hoofd geleerd. Mensen kijken er soms naar als iets ouderwets… Ik weet nog dat ik ooit Winston Churchills biografie las, waarin hij benadrukte dat hij op school lange stukken poëzie uit zijn hoofd moest leren, en hoeveel hij daar later aan had in zijn politieke loopbaan. Hij had er namelijk door geleerd om dingen uit zijn hoofd te leren en die vervolgens te kunnen reproduceren. Daarop wil ik tegen je zeggen:

Ik heb Uw woord​ in mijn ​hart​ opgeborgen, opdat ik tegen U niet ​zondig.

Laten we ook nog even kijken naar het voorbeeld van Jezus. Toen Hij door satan verzocht werd in de woestijn, zei Hij niet: “Als ik nou een concordantie bij de hand had, ik weet dat er ergens in het boek Deuteronomium staat…” Nee, Hij had het direct bij de hand. En jij moet het ook direct bij de hand hebben! Jij hebt het net zo zeer nodig als Hij het nodig had. Begin niet al te groot, maar gewoon met iets kleins. Ben jij voorbereid? Als satan kom te met al zijn twijfel en beschuldigingen naar God, heb je dan ammunitie om de strijd te voeren?

Eén van twee mogelijkheden zal gebeuren. Óf Gods Woord weerhoudt je van zonde, óf zonde houdt jou weg van Gods Woord. Zo simpel is het.

Gebed van de dag

Heer, ik wil niet tegen U zondigen, want U bent goed en Uw wil is volmaakt. Help mij om Uw Woord in mijn hart te bergen, zodat ik niet tegen U zal zondigen. Uw Woord zal mij richting geven in mijn leven, en zal mijn ammunitie zijn als satan op mijn weg komt. Amen.

Gebed voor DPM wereldwijd

ZAMBIA

Bid dat Dereks onderwijs de Kerk in Zambia blijft versterken; bid dat nog veel meer leiders bereikt zullen worden, zoals de onderstaanden, die een grote impact op velen kunnen hebben.

GETUIGENIS ZAMBIA

  • Ik schrijf dit om u te bedanken voor het geschenk van de boeken van Derek Prince, en de sd-kaart met gesproken onderwijs, die me toegestuurd werden door Piet Bekker in Zuid Afrika. Ik heb al twee boodschappen beluisterd (over het huwelijk, en over het toepassen van het bloed van Jezus). Ze zijn echt geweldig. Ik overzie bijna 70 kerken in Zambia.
  • Een echtpaar in Livingstone (Arthur en Leizel Pienaar, die werken met Overland Mission), heeft Dereks onderwijs over de Kerk, en proclamatiekaarten en posters voor kinderen en jeugd ontvangen. Leizel is betrokken bij kinder- en jeugdwerk, en Arthur traint voorgangers en leiders voor het stichten van gemeenten.