Shop Doneer

God voltooit wat Hij is begonnen

Leestijd: 3 min.

Iemand vertelde mij eens over een bijeenkomst waar John Wimber mensen in kleine groepjes voor elkaar liet bidden. Aan een katholieke dame werd gevraagd wat ze wilde bidden en ze zei: "Ik wil hetzelfde gevoel voor de Kerk hebben als Jezus." Daarna barstte ze elke keer in tranen uit wanneer het woord ‘kerk’ viel.

De boodschap die ze ontving kwam van Jezus: “Ik wil mijn Kerk terug”. Kun je je daarmee identificeren?

Laat me je een kleine gelijkenis geven. Stel je een keurig christelijk gezin voor, een vader, moeder en drie prachtige kinderen. Op een dag ziet de vader een oude zwerver op een bankje in het park zitten, rillend, vies, haveloos, ondervoed, ongeschoren. Hij krijgt medelijden met hem. Dus hij brengt hem naar huis, ze maken een kamer en een bed voor hem vrij, laten hem onder de douche gaan, ze kopen nieuwe kleren voor hem en zeggen: 'Jij mag bij ons gezin horen. Je kunt bij ons aansluiten.” Hij geniet van het goede eten en gedraagt zich netjes. Maar na een tijdje begint hij het gezin over te nemen. Hij vertelt de vrouw hoe ze moet koken, begint de kinderen te corrigeren en doet alsof hij het hoofd van het huis is.

Snap je wat ik probeer duidelijk te maken? Wij waren de zwerver die op een bankje in het park zat. Jezus nam ons op in Zijn familie, maakte ons schoon, voedde ons, zorgde voor ons. En na een tijdje worden we zo arrogant dat we zeggen: “Jezus, ik denk dat je de dingen op een andere manier moet doen. Volgens mij moet je je kinderen zus en zo opvoeden.” Hoeveel christenen zijn bezig de Heer te vertellen hoe Hij voor Zijn kinderen moet zorgen? En vergeet niet, dat als jij Gods kinderen bekritiseert, je de Vader boos maakt.

Ik wil met name ingaan op het gebied van het nemen van initiatief. God heeft Zich toegewijd om te voltooien wat Hij begint. Maar als iets niet Gods initiatief was, is Hij ook niet verplicht het te voltooien. In Openbaring 21:5-6 staat:

En Hij Die op de troon zit, zei: Zie, Ik maak alle dingen nieuw.

En ik denk dat dat zo'n verbazingwekkende uitspraak moet zijn geweest dat Johannes even opkeek en stopte met schrijven. Daarom ging de Heer verder:

En Hij zei tegen mij: Schrijf, want deze woorden zijn waarachtig en betrouwbaar.

Het is alsof Hij zei: “Je kunt me vertrouwen, het zal echt zo zijn.”

En Hij zei tegen mij: Het is geschied. Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Eind.

Dat zijn twee titels die God voor Zichzelf reserveert. Alfa en Omega, Begin en Einde. Maar als Hij niet de Alfa is, verwacht dan niet dat Hij de Omega is. Als Hij niet het Begin is, verwacht dan niet dat Hij het Einde is. God is niet verplicht om iets te voltooien dat Hij niet Zelf begon. Als we het initiatief uit Gods handen nemen en onze eigen beslissingen en onze eigen plannen maken, zal dat uitlopen op frustratie, omdat God niet zal onderschrijven wat Hij niet is begonnen.

Gebed van de dag

Heer Jezus, wat een prachtige en geruststellende waarheid is het dat U zult voltooien wat U begint. Help mij alstublieft, Heer, om eerst Uw aangezicht te zoeken en op Uw initiatief te wachten, zodat ik niet gefrustreerd raak als dingen niet lukken. U weet wat het beste voor mij is! In Jezus’ Naam, Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.