Shop Doneer

Waar je bent, ben je moet een doel

Leestijd: 3 min.

U bent het zout van de aarde; maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? (Mattheüs 5:13a)

Begrijp je dat jij mensen in situaties kunt leiden waar je ze niet meer uit krijgt? Ik heb ouders wel eens dingen horen zeggen als: ‘Het Woord van God wordt in deze kerk niet gepredikt, maar we blijven hier voor de kinderen.’ Mijn antwoord op zo'n houding is: Dus wat niet goed genoeg is voor jezelf, is wel goed genoeg voor je kinderen?

Vriend, vriendin, let alsjeblieft goed op je kinderen! Maak jezelf niet wijs dat je kinderen voor de gek kunt houden met minder dan het beste. Jonge mensen van vandaag zijn veeleisend, kijken dieper en onthouden dingen. Meer dan wat dan ook, willen ze eerlijkheid en echtheid. Anders geloven ze het niet. Je kunt ze niet voor de gek houden, dus probeer dat ook niet. Wees niet als Lot, die verstek liet gaan in zijn verantwoordelijkheid voor zijn gezin; je kunt daar uiteindelijk eeuwig spijt van krijgen...

Volgens mij kunnen we uit Lots voorbeeld een eeuwig principe leren. In het verhaal uit Genesis 18 zagen we gisteren dat God voor tien rechtvaardige mensen een hele stad zou hebben gespaard. Die verhouding kunnen we nog steeds toepassen, omdat God onveranderlijk is en de Bijbel het model is voor ons hele leven. Tien korreltjes zout zijn dus genoeg om een hele 'portie' aanvaardbaar te maken voor God. Het is onze taak om zo te leven dat we deze wereld aanvaardbaar maken voor God. Onze aanwezigheid zorgt ervoor dat God op een andere manier met haar omgaat dan Hij normaal zou doen.

Elke gelovige zou een korreltje zout moeten zijn op de plaats waar God hem heeft geplaatst. God zet niet alle gelovigen bij elkaar op één plek. We zouden het zout van een hele maaltijd ook niet in één hap stoppen. Samen met alle gelovigen ben je verspreid naar specifieke plaatsen, om een korreltje zout te kunnen zijn en de wereld smaak te geven - of die plek nu in je familie is, op school, thuis, op je werk, of waar dan ook. Misschien zeg je: ‘Ik voel me zo eenzaam daar.’ Besef dan: Jij bent er om aan die plaats smaak te geven, terwijl die zonder jou helemaal geen smaak zou hebben.

Ik werd gered en direct gedoopt in de Heilige Geest, toen ik nog een soldaat was in het Britse leger. God haalde me niet weg uit het leger en zei niet: ‘Nu je christen bent, is deze goddeloze atmosfeer niet goed meer voor je, dus zal Ik dat vieze bruine uniform verruilen voor een mooi zwart pak en een wit overhemd, en Ik zal je in een nette, kerkelijke en academische omgeving zetten waar je echt kunt opbloeien als christen.’ In plaats daarvan zei Hij: ‘In dezelfde barak als waar je vloekte, dronk en Mij lasterde, zal Ik je laten zien wat het betekent om christen te zijn. Mijn genade is genoeg voor jou.’

Iemand deed ooit deze prachtige uitspraak: ‘De wil van God zal je nooit ergens brengen waar Zijn genade je niet vast kan houden.’ Dit is zo'n kostbare waarheid: waar God ons ook naartoe leidt, we zullen het nooit en nergens zonder Zijn genade hoeven stellen! Waar je je ook bevindt, God kan en zal op die plaats Zijn doel met je uitwerken, als jij maar met Hem blijft wandelen.

Gebed van de dag

O Hemelse Vader, dank U wel dat U mijn leven leidt, en dat waar ik me ook bevind, Uw genade altijd genoeg is, ja, zelfs overvloedig!... Als ik dat op sommige momenten niet zie Heer, raak dan mijn ogen aan, zodat ik de voorziening door uw Zoon, de Heer Jezus, weer scherp zie! Amen.


Gebed voor DPM wereldwijd

MYANMAR

  • Bid voor Gods wijsheid en bescherming voor het DPM-team in Yangon, gezien de onrust en protesten na de militaire staatsgreep in februari. Er is verklaard dat het land in een jaarlange noodtoestand verkeert.
  • Een voorganger gebruikt vijftien van Dereks boeken bij een discipelschapstraining. Bid dat de tien deelnemers vele Bijbelse waarheden mogen ontdekken en toegewijde discipelen mogen worden.