Aankomende vrijdag start de cursus Leven met de Heilige Geest, ontdek hoe Hij jouw persoonlijke gids kan zijn!

sluit
Shop Doneer

Onze wil aanwenden

Leestijd: 3 min.

We zijn nu klaar om verder te wandelen in de opeenvolgende fasen van ons groeiproces naar volmaaktheid. Laten we de derde bouwsteen onderzoeken, die we vinden in 2 Petrus 1:6. Voeg toe:

(aan de kennis…) zelfbeheersing…

Ik heb ontdekt dat sommige mensen die de doop in de Heilige Geest ontvangen hebben vervolgens denken dat vanaf dat punt de Heilige Geest de leiding volledig overneemt en het verder allemaal voor ons doet. Maar zelfbeheersing, ook wel genoemd zelfdiscipline, is een onderdeel van de negenvoudige vrucht van de Geest uit Galaten 5, en die moet ontwikkeld worden. Hij geeft ons zelfbeheersing, en vervolgens moeten wij onszelf gaan beheersen. Als wij onze wil gaan oefenen en de juiste beslissingen maken, dan geeft de Heilige Geest ons kracht en stelt ons in staat om te doen wat God vraagt. Maar – Hij zal de beslissing om het goede te kiezen niet voor ons maken.

Het Nieuwe Testament gebruikt verschillende beelden om de noodzaak van zelfbeheersing te illustreren. Eén van de redenen dat zelfbeheersing of discipline noodzakelijk is, staat direct in het volgende woordje dat de tweede Petrus-brief opsomt: volharding. Deze twee bouwstenen, zelfbeheersing en volharding, kunnen worden tot een ware ‘bottleneck’: het effect van een flessenhals; een enorme uitdaging. Als je deze flessenhals niet doorkomt, dan kan het gebeuren dat je in je geloofsgroei helemaal niet meer vooruitkomt. En je kunt de verschillende onderdelen van groei of je ‘geloofsopbouw’ niet door elkaar gooien; je moet ze elkaar laten opvolgen in de Bijbelse volgorde.

Na kennis komt zelfbeheersing. Als je eenmaal ‘weet wat je moet doen’ – je hebt de kennis – dan is dat een goede zaak, maar dat is nog niet hetzelfde als het ook werkelijk kunnen doen. Iets kunnen doen, en dan ook nog efficiënt, hangt helemaal af van je zelfbeheersing.

Eén van de meest sprekende beelden die Paulus gebruikt om zelfbeheersing te schetsen, is het beeld van een atleet. Ik vind het altijd verootmoedigend als ik hierover predik, want ik vraag me voortdurend af: Hoe ver ben ik daar zelf mee gekomen? Laten we lezen wat Paulus zegt in 1 Korinthe 9:24: Weet u niet ...? Merk op dat hier nog een uitdaging ligt wat betreft onwetendheid:

Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt.

Wees er goed van doordrongen dat onze wedstrijd niet is tegen onze medechristenen. We strijden tegen de krachten die ons weerstaan en die ons willen afhouden van het behalen van de prijs.

Gebed van de dag

Vader, dank U wel dat U mij elke dag toerust om de wedloop te lopen en de goede strijd te strijden. Dank U voor de kracht van Jezus die in mij zodat ik ren als één die de prijs behaalt. Ik prijs U en dank U voor Uw overwinningskracht die in mij is. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.