Shop Doneer

Van wie ben je afhankelijk?

Leestijd: 3 min.

De sleutel tot succes als je op zoek bent naar je roeping en probeert die te volbrengen, is dat je stopt afhankelijk te zijn van jezelf. Jij zelf bent immers niet betrouwbaar. De belangrijkste en meest waardevolle les die je in je leven als christen kunt leren, is hoe je je voortdurende - van moment tot moment – afhankelijkheid van de Heilige Geest kunt behouden. Met andere woorden, neem nooit een beslissing met betrekking tot je roeping, of enig werk in het Koninkrijk, zonder de Heilige Geest.

Ik herinner me een bijzonder moment, toen de Heer tot mij sprak door een profetie. Hij zei dat mijn bediening een nieuwe fase in zou gaan en dat ik zou gaan wandelen op een manier die ik nog niet eerder had meegemaakt. Hij zei: “Je zult ontzettend gevoelig moeten zijn. Wees mij geen stap voor. Spreek geen enkele lettergreep voordat Ik spreek.” Deze periode versterkte bij mij de overtuiging dat afhankelijkheid van de Heilige Geest cruciaal is, als we succesvol willen wandelen in onze roeping. Overigens kan ik niet zeggen dat het me gemakkelijk afging. Van nature ben ik een erg onafhankelijk iemand. Ik ging mijn eigen weg door het leven, en op veel gebieden was ik succesvol. Een van mijn beste vrienden zei over mij dat ik de meest onafhankelijke persoon was die hij ooit had ontmoet. En eerlijk gezegd herken ik die beoordeling ook echt wel. De grootste en misschien wel meest hardnekkige uitdaging in mijn leven als christen was stoppen met afhankelijk te zijn van mezelf.

Hier is een voorbeeld van iets waar ik in dit verband erg mee worstel: ik heb erg de neiging om te zeggen wat er in mij opkomt, maar dat doe ik niet altijd op het juiste moment. Soms ben ik in gesprek en sta op het punt iets te gaan zeggen, dat de Heilige Geest zegt: “Houd je mond, dit is niet het juiste moment om dit te zeggen.’’ Als ik afhankelijk ben van de Heilige Geest, schenk ik aandacht aan wat Hij zegt en zal ik wachten. Maar het vraagt geduld om te wachten. Bid jij ook wel eens voor geduld? Daar doe je goed aan. Maar bedenk wel dat God zijn eigen wegen heeft om ons geduld te leren.

Het woord dat in de oude King James vertaling wordt gebruikt voor geduld is lankmoedigheid; dat woord heeft een nog wat diepere lading dan geduld. Je herkent de woorden ‘lang moed houden’ erin en dat is precies waarin God ons wil trainen. In het algemeen leert God ons lankmoedigheid door lijden heen, volharden en moed houden, ondanks moeite en tegenslag. Ik weet zeker dat je de kleine zachte duwtjes van de Heilige Geest in die richting wel eens hebt gevoeld. Door de jaren heen heb ik geleerd niet gefrustreerd te raken als dingen niet gaan zoals ik het wil.

Een klein, praktisch voorbeeld is bijvoorbeeld die bepaalde botsing, doordat je even niet oplette tijdens het auto rijden of niet in de gaten had dat de weg glad was door ijzel. Hoe reageer je? Onze reactie in zulke situaties zou moeten zijn: Heilige Geest, laat het me zien. Ik heb geleerd dat God vaak een reden heeft voor de dingen die ons overkomen. Ik weet dat ik er zelf ook nog lang niet ben, maar ik heb mijn hart erop gezet echt een goede relatie met de Heilige Geest te ontwikkelen, dat ik steeds meer vertrouw op de Heilige Geest, ongeacht de situaties waar ik in beland. Ik wil geen vertrouwen stellen in mijn vlees. Ik weet dat het niets zal voortbrengen van wat ik zou willen.

Gebed van de dag

Heer, dank U wel dat U mij wilt helpen groeien in die vierde vrucht van de Geest, waarover we kunnen lezen in Gal.5:22; dank U wel voor de bovennatuurlijke rijkdom van die hele, veelvoudige vrucht van de Geest, waarmee U mij voortdurend toerust voor elke dag van mijn leven, als ik maar bereid ben te luisteren! Open mijn oren voor de stem van Uw Geest, Heer! Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.