Shop Doneer

De drie stadia van Gods wil

Leestijd: 3 min.
En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word innerlijk veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid (NBV en NBG: denken) om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.
(Romeinen 12:2)

Vandaag gaan we dieper in op de derde stap om te wandelen in jouw roeping, die gisteren al is aangestipt: Gods wil ontdekken. Romeinen 12:2 laat ons zien dat Gods wil komt in drie stadia: goed, aangenaam (NBG: ‘welgevallig’) en perfect. Hoe verder Gods wil zich voor je ontvouwt, hoe beter het wordt. Het eerste wat je je moet realiseren, is dat Gods wil goed is. God wil nooit iets slechts voor één van Zijn kinderen. De duivel wil je laten geloven dat als je jezelf overgeeft aan de wil van God, je een afschuwelijk leven tegemoet gaat. Verschrikkelijke dingen zullen met je gebeuren. Je zult enorme offers moeten brengen en nauwelijks meer van het leven genieten. Maar dat is simpelweg niet waar.

Ik gaf mij over aan God in de nacht dat ik Jezus ontmoette in 1941, en ik kan je vertellen dat mijn leven voortdurend voller, rijker, beter en spannender is geworden. Uit ervaring kan ik je verzekeren dat Gods wil voor jou goed is. Toch begint dit als een soort besluit: Gods wil is het beste voor mij!

Vervolgens is Gods wil aangenaam. Je zou het voor geen goud willen missen. Maar je moet het wel in geloof omarmen. Je kunt niet zeggen: ‘God, als U mij dit laat doen, dan zal ik Uw wil accepteren.’ Het is andersom: God zegt: ‘Jij accepteert Mijn wil, dan zal Ik jou stap voor stap gaan vertellen wat je mag doen.’

Ten derde zul je ontdekken dat Gods wil perfect is (NBG: ‘volmaakt’). Je zult waarschijnlijk niet ieder aspect van Zijn wil voor jou direct begrijpen of prettig vinden – maar uiteindelijk ontdek je: Heer, Uw wil is volmaakt! De volmaaktheid van Gods wil voor jou, betekent ook dat het elk gebied van jouw leven omvat – elk detail, iedere situatie. Niets valt erbuiten. Weet je, soms zijn zaken die wij als onbelangrijk zouden beschouwen, voor God juist heel belangrijk. Als je denkt dat God Zich alleen met ‘belangrijke’ zaken bezighoudt, dan zou je Hem kunnen mislopen.

In 1963 immigreerden mijn eerste vrouw Lydia, onze geadopteerde Afrikaanse dochter Jesika en ik ‘toevallig’ naar de Verenigde Staten. We hadden gepland dat we alleen voor een bezoek zouden gaan, maar de immigratiedienst vertelde me dat zes maanden te lang was voor een bezoek. Dus ik vroeg de beambte: ‘Help ons. Wat moet ik doen?’ ‘Nou,’ zei de ambtenaar, ‘kom binnen, en we zullen je helpen te immigreren.’ Dus immigreerde ik ongepland naar dit grote land. Ik had nooit de bedoeling gehad een Amerikaans burger te worden (wat ik enkele jaren later werd) maar het bleek later één van de meest belangrijke en beslissende verhuizingen in mijn hele leven. Als ik niet door de Heilige Geest geleid zou zijn, zou ik het hebben gemist.

Zie je het verschil? Sommige beslissingen heb ik al zwetend, biddend en vastend genomen, maar die bleken onbelangrijk te zijn. En er zijn andere belangrijke beslissingen die ik min of meer ‘toevallig’ en ongepland heb genomen. Ook dat is mijns inziens de leiding van de Heilige Geest in Gods wil.

Gebed van de dag

Vader, dank U wel dat ik deze les van Derek mag aannemen: Uw wil is altijd het beste voor mij, ongeacht welke situaties of omstandigheden er op mijn pad komen. Help mij om in alle omstandigheden dat geloof vast te houden en mijn ziel te voeden met Uw Woord! Amen

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.