Shop Doneer

De Heilige Geest beheert Gods rijkdom

Leestijd: 3 min.

Om het beste van God te bereiken, moeten we een vriend worden van de Heilige Geest. Met opzet formuleer ik dit op een manier die de Heilige Geest benadrukt als een persoon. Veel christenen denken dat de Heilige Geest een soort theologische abstractie is. Ze accepteren God de Vader als een persoon, ze accepteren dat Jezus Christus een persoon is, maar ze zien de Heilige Geest niet als een persoon. Maar zoals we vorige maand al uitgebreid hebben behandeld, de Heilige Geest is net zo zeer een persoon als de Vader en de Zoon.

Hij wordt ook wel vergeleken met een duif. Een van de kenmerkende eigenschappen van een duif is het feit dat het een terughoudend, schuchter schepsel is. Als je een duif niet op de juiste manier benadert, vliegt hij weg. Ik denk dat dit ook opgaat voor de Heilige Geest. In zekere zin is Hij schuchter, en als we niet op de juiste manier met Hem omgaan, dan trekt Hij zich terug.

In het nu volgende Bijbelgedeelte spreekt Jezus tegen Zijn discipelen over de Heilige Geest als een persoon, en vertelt Hij wat de Heilige Geest in ons leven zal doen:

Nog veel heb Ik tegen u te zeggen, maar u kunt het nu niet verdragen. Maar wanneer die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid; want Hij zal niet vanuit zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen. Die zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het mijne nemen en het u verkondigen. Alles wat de Vader heeft, is van Mij; daarom heb Ik gezegd dat Hij het uit het mijne zal nemen en het u zal verkondigen. (Johannes 16:12-15)

Jezus spreekt over verschillende dingen die de Heilige Geest zal doen. Hij zal ons verslag uitbrengen van wat Hij hoort uit de hemel, en ons het laatste nieuws uit de hemel doorgeven. Hij zal ons laten zien wat nog komen gaat en de toekomst voor ons ontvouwen.

Dan zegt Jezus: Die zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het mijne nemen en het u verkondigen. Alles wat de Vader heeft, is van Mij… Dat is heel belangrijk. Alles wat de Vader bezit, is ook van de Zoon. En alles wat de Zoon heeft, beheert de Heilige Geest. Als je die feiten bij elkaar optelt, dan is de Heilige Geest de beheerder en schatbewaarder over de totale rijkdom van de Godheid. Al wat de Vader heeft en al wat de Zoon heeft, hebben ze gemeenschappelijk. Maar het is de Heilige Geest die van de rijkdom van de Vader en de Zoon neemt, en die aan ons ter beschikking stelt. Daardoor kan het gebeuren dat je wettig en theologisch een kind van God bent, maar toch een arm en incompleet leven leidt, omdat je niet op de juiste manier met de Heilige Geest omgaat. Want de Heilige Geest is de beheerder van de totale rijkdom van de Godheid.

Gebed van de dag

Heilige Geest, ik nodig u uit in mijn leven. Ik erken dat U mij de weg wijst in heel de waarheid en mij verkondigt wat U van de Here Jezus ontvangt. Ik wil van U de rijkdommen van God ontvangen. Leer mij hoe ik met U kan leven.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.