Aankomende vrijdag start de cursus Leven met de Heilige Geest, ontdek hoe Hij jouw persoonlijke gids kan zijn!

sluit
Shop Doneer

Discipline

Leestijd: 4 min.

Het is onmogelijk om christen te zijn zonder offers te brengen. We zullen een paar van de gewoonten die we onszelf zijn gaan veroorloven moeten loslaten en onze tijd niet langer besteden aan dingen die ons niet opbouwen. Zeker niet als die zaken onze visie en ons doel om meer op Jezus te lijken, tegenwerken.

Als we het hebben over zelfbeheersing, dan denken velen direct aan vleselijke begeerten. Ik moet zeggen dat - door de losgeslagen cultuur van veel Westerse landen - velen van ons zeker problemen hebben op dat gebied.

Het is tragisch en ook wel ironisch dat miljoenen mensen in de Westerse wereld proberen gewicht kwijt te raken, of tenminste willen voorkomen dat ze zwaarder worden toeneemt, terwijl in andere delen van de wereld de mensen niet genoeg te eten hebben en zelfs omkomen van de honger. Het is een tragedie.

Maar afgezien van onze begeerten en vleselijke verlangens, zijn er nog veel meer terreinen die we moeten leren beheersen. Denk eens aan ons humeur. We kunnen niet zomaar toegeven aan boosheid, wrok, bitterheid, chagrijn, zelfmedelijden of depressiviteit. Daar moeten we ons niet aan overgeven. Deze dingen zijn dodelijker dan vleselijke begeerten. Geef niet toe aan humeurigheid. Ik geloof dat er iets niet in orde is met een humeurig iemand. Ik denk dat zo iemand geestelijk op een zijspoor zit.

Na het incident in Bayswater (waar de echtgenoot bevrijding ontving tijdens onze rumoerige gebedssamenkomst) deed God mij regelmatig in de bediening terechtkomen waarin ik te maken kreeg met mensen die bevrijding nodig hadden van boze geesten. Eén van de interessante waarheden die ik in die periode leerde, was dat bepaalde demonen 'deur-openers' zijn - ze komen binnen en zetten de deur open voor andere demonen.

Twee van de belangrijkste van dit soort 'deur-openers' zijn wrok en zelfmedelijden. Geef er niet aan toe. Je bent vrij om zelf een beslissing te nemen. Wend je wil aan en begin God te prijzen in plaats van toe te geven aan zelfmedelijden. Begin de beloften van God uit te spreken.

Net als iedereen heb ik een aantal denkgewoonten. Hiermee bedoel ik dat ik bepaalde denkpatronen heb die teruggaan naar lang voordat ik gered werd, maar die nog steeds in mijn gedachten komen. Maar ik heb een discipline ontdekt die ik met je wil delen, omdat het je misschien kan helpen. Hij is gebaseerd op 2 Korinthe 5:17-18:

Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbij gegaan, zie, alles is nieuw geworden. En dit alles is uit God...

Elke keer dat deze doelloze, negatieve en niet opbouwende gedachtenpatronen zich weer laten gelden, stop ik en zeg: "Ik ben in Christus. Daarom ben ik een nieuwe schepping. Het oude is voorbij gegaan. Alles is nieuw geworden, en dit alles is uit God". Ik ben op het punt gekomen dat het de duivel niet loont mij op die manier te verzoeken, want elke keer dat hij dat doet, ga ik me meer verdiepen in het Woord van God. Maar als ik hem met mijn gedachten zou laten spelen, zou hij er mee doorgaan.

Het hele gebied van zelfbeheersing is een discipline waar we allemaal zorgvuldig aandacht aan moeten besteden. In mijn eigen situatie was een bekende, wijdverbreide Pinksteruitspraak: "Ik ben gered, gedoopt in water, gedoopt in de Geest, ik spreek in tongen - ik heb geen problemen meer!" Maar dat is niet waar. En ik weet uit persoonlijke ervaring dat dit werkelijk zo is. Het ging namelijk niet op voor mij, noch voor de Pinkstergelovigen waar ik voorganger van was. Geloof me: hun problemen verdwenen niet zomaar toen ze voor het eerst in tongen gingen spreken.

Niet alleen Pinkstermensen maar wij allemaal, moeten ons onder zelfdiscipline stellen en geen ruimte geven aan stemmingen en denkbeelden en begeerten. Als je visie hebt, dan kun je het. Maar zonder visie zal je je terughoudendheid aan de kant gooien en je behoefte aan discipline en zelfbeheersing negeren.

De bouwsteen van discipline houdt strijd in. Ruth en ik erkennen grif dat wij beiden zelf vaak strijd gehad op het gebied van discipline. We zijn beslist niet volmaakt. Je kunt verwachten dat er tijden van strijd zullen komen in je groeiproces naar volmaaktheid. Laat je doel zijn om steeds hoger te komen, en niet lager. Laten we dat in een verklaring naar de Heer uitspreken bij het afsluiten van dit thema.

Gebed van de dag

Heer, ik erken dat discipline een terrein in mijn leven is dat ik serieus moet nemen. Door de inspiratie van Uw Woord stel ik dit voor mij als een visie en een doel. Door Uw genade en met Uw hulp zal ik stappen naar U toe zetten op het gebied van discipline. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.