Shop Doneer

Een droom is belangrijk

Leestijd: 3 min.

Alles wat we in dit gedeelte van onze studie hebben onderzocht, heeft te maken met zelfbeheersing. Paulus eindigt 1 Korinthe 9 met deze woorden over dat onderwerp:

Maar ik oefen mijn lichaam op harde wijze en maak het dienstbaar, opdat ik niet misschien, na anderen gepredikt te hebben, zelf verwerpelijk (NBG: 'afgewezen') word. (vers 27)

Paulus schetst ons een beeld van een atleet die de gouden medaille wil winnen. Dat is zijn ambitie en zijn visie (in andere vertalingen staat hier ook wel 'droom', red.). Om die medaille te winnen, stelt hij zichzelf onder de strengste discipline. Waarom onderwerpt hij zich aan die discipline? Omdat hij een doel heeft, een droom... In het visioen dat hij voor ogen heeft, ziet hij zichzelf sneller lopen, hoger springen, of verder speerwerpen dan iemand anders ooit heeft gedaan. Dat visioen, die droom, motiveert hem. In Spreuken 29:18 zegt de schrijver:

Als er geen visioen is, raakt een volk losgeslagen...

NBG: Indien openbaring ontbreekt, verwildert het volk...

Een visioen, een droom, stelt ons in staat ons te onderwerpen aan discipline. Heb je wel eens geprobeerd om af te vallen? En? Lukt het? Nee? Dit is voor veel mensen een herkenbaar probleem. Als jij dit ook herkent, dan is misschien je probleem dat je geen duidelijk beeld hebt van jezelf zoals je er uit wilt zien. Als je je een voorstelt hoe je eruit ziet met minder gewicht, sterke spieren en een huid die blaakt van gezondheid, dan kan dat visioen genoeg zijn om je te inspireren tot de offers die nodig zijn. Als je maar een vaag beeld hebt van hoe je eruit wilt zien, dan zal dat je niet voldoende motiveren de nodige offers te brengen.

Ooit was ik bevriend met een vrouw die ik destijds beschouwde als één van de meest veelbelovende en succesvolle ballerina's van de twintigste eeuw. Ik kende haar al toen ze nog maar zestien jaar oud was, en ik heb haar carrière een aantal jaren gevolgd. Haar enorme succes verbaasde me niet, want ik kende haar motivatie. Alles in haar leven was ondergeschikt gemaakt aan balletdansen. De boeken die ze las, het voedsel dat ze at, de oefeningen die ze deed - alles was erop gericht een uitmuntende ballerina te worden. En dat werd ze.

In het begin van onze vriendschap was ik zelf een vrij doelloos levende student. Maar nadat ik christen was geworden, heb ik nog vaak teruggedacht aan de discipline van die vrouw. Mijn gedachte was: Als christenen maar genoeg gemotiveerd waren, net zoals zij - als ze maar zicht hadden op wat ze kunnen bereiken - dan zouden ze niet rondzwerven en niet meegesleurd worden door het getij van de samenleving.

Als je je verdiept in Gods Woord - echt met aandacht - dan krijg je een droom. De Bijbel zegt dat als we ons verdiepen in Gods Woord en de heerlijkheid van God zien, dan worden we veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid. Maar in de wereld van vandaag brengen we teveel tijd door voor de televisie, en veel te weinig boven een open Bijbel. Heel veel van wat we zien in de beelden om ons heen motiveert ons niet op de juiste manier. Dat moet veranderen.

Gebed van de dag

Vader, maak mij bereid om uw droom van een gedisciplineerde, overwinnende Kerk voor ogen te houden, zodat ikzelf - maar ook de geestelijke broers en zussen om mij heen - overwinnende mogen leven en Uw liefde doorgeven aan de wereld om ons heen. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.