Aankomende vrijdag start de cursus Leven met de Heilige Geest, ontdek hoe Hij jouw persoonlijke gids kan zijn!

sluit
Shop Doneer

Een prioriteit voor elke gelovige

Leestijd: 3 min.

Wat is, na de deugd, de volgende bouwsteen die we toevoegen aan ons groeiproces naar volmaaktheid? Voor het antwoord kijken we naar de volgende woorden van 2 Petrus 1:5. We lezen het hele vers:

En daarom moet u zich er met alle inzet op toeleggen om aan uw geloof deugd (uitnemendheid) toe te voegen, aan de deugd kennis …

De tweede stap omhoog is kennis. Wat voor kennis? De Bijbel verwijst hier in essentie niet naar wetenschappelijke kennis, maar naar het kennen van Gods Woord en Gods wil.

Een prioriteit voor elke gelovige

Er zijn twee zaken waar je direct aandacht aan moet besteden als je een gelovige wordt. De eerste is ‘uitmuntendheid’ – je leven op orde brengen, efficiënt en punctueel zijn. Als je wordt betaald om acht uur per dag te werken en je werkt zeven uur en vijfenvijftig minuten, bedenk dan: Dat is diefstal – je steelt 5 minuten. Ik ben bang dat de meeste werknemers vandaag zich weleens schuldig maken aan deze vorm van diefstal. Als christen heb je een getuigenis, en dat houdt in dat je je niet kunt veroorloven een dief te zijn.

Na je focus op uitmuntendheid is het verkrijgen van kennis je volgende prioriteit – de kennis van Gods Woord en Gods wil. Het is Gods Woord dat Gods wil openbaart. Eén van de grootste uitdagingen die de apostelen het hoofd moesten bieden, was dat ze voortdurend geconfronteerd werden met onwetendheid. Ze voerden er constant strijd tegen.

Ik denk dat ik die strijd tegen onwetendheid nog niet ten volle begrepen had, totdat ik jaren geleden in Pakistan in de bediening stond. Destijds was ongeveer tachtig procent van de vrouwen analfabeet, en van de mannen waarschijnlijk meer dan vijftig procent.

Toen één van de predikers die met me meereisde mij van tevoren vertelde dat hij zou gaan preken over de uittocht van Israël uit Egypte, zei ik: “Voordat je begint, zul je hen eerst moeten uitleggen dat het volk Israël ooit in Egypte was, want dat weten zij niet…” Tijdens die periode van bediening in Pakistan voelde ik elke keer als ik voor deze mensen stond en mijn boodschap bracht, een grote dikke muur van duisternis die bestond uit onwetendheid. Nooit eerder had ik de negatieve kracht van onwetendheid zo duidelijk gezien als daar.

Een slinkse strategie

Misschien shockeert het je, maar ik heb gemerkt dat onwetendheid in een alarmerend tempo toeneemt, binnen alle culturen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kennen de mensen de belangrijkste jaartallen van de Amerikaanse geschiedenis niet. Ze weten de jaartallen van de Burgeroorlog niet. Voor intelligentie is binnen onze huidige cultuur weinig plaats. Er zijn wel super-intelligente mensen, de "whiz-kids" en bijvoorbeeld de mensen die computers ontwerpen. Maar in principe ligt het gemiddelde niveau van deskundigheid laag. Het is vandaag de dag veel moeilijker een huis op een degelijke manier gebouwd te krijgen dan vijftig jaar geleden, of om werklui te vinden op wie je kunt vertrouwen.

Gebed van de dag

Vader, dank U wel dat U ons wilt toerusten met kennis van Uw Woord en Uw wil, en dat daarvoor intellectueel vermogen niet de eerste of noodzakelijke vereiste is, maar een hongerig hart dat Uw Woord wil kennen. Help mij verlangen naar het kennen van Uw Woord en Uw wil. Amen.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.