Shop Doneer

Let op wat je hoort

Leestijd: 2 min.

In Markus 4 zegt Jezus:

Als iemand oren heeft om te horen, laat hij horen (vers23).

Persoonlijk denk ik dat je mag interpreteren: “Als iemand oren heeft om Gods stem te horen, laat hij horen.” Ik gaf al eerder aan dat we niet geboren worden met een natuurlijk vermogen om Gods stem te horen. Dat vermogen moeten we ontvangen van de Heilige Geest en het daarna ook blijven ontwikkelen.

Jezus vervolgt:

En Hij zei tegen hen: Let erop wat u hoort. Met de maat waarmee u meet, zal er bij u gemeten worden, en aan u die hoort, zal er meer bij gegeven worden. Want wie heeft, aan hem zal gegeven worden; en wie niet heeft, van hem zal afgenomen worden ook wat hij heeft. (Markus 4:23-25)

Jezus ontvouwt hier drie principes. Ten eerste, de basisvoorwaarde om in staat te zijn om Gods stem te horen.

Ten tweede, door het goede te horen (of door te luisteren naar de goede dingen), vergroten we onze geestelijke 'voorraden'. Aan u die hoort, zegt Jezus, zal er meer bij gegeven worden. De maatstaf die je zélf gebruikt, zal ook voor jou gebruikt worden. Hoe meer je je eraan overgeeft om Gods stem te horen, hoe meer God zichzelf aan jou zal teruggeven. Met andere woorden, wij bepalen de maatstaf waarmee God zichzelf aan ons zal geven. De maatstaf waarmee wij horen, is de maatstaf waarmee God zichzelf aan ons meedeelt.

Het derde principe is dat door het verkeerd horen, onze geestelijke voorraad juist kleiner wordt en uiteindelijk gaan we dan geestelijk failliet. Jezus zegt:

Wie heeft, aan hem zal gegeven worden; en wie niet heeft, van hem zal afgenomen worden ook wat hij heeft.

In de loop van mijn bediening ben ik christenen tegengekomen die geestelijk totaal aan de grond zaten, volledig bankroet, terwijl ze in vroegere tijden beslist Gods zegen hadden ervaren in hun leven. Hoe was dat gekomen? Ze hadden het vermogen verloren om te horen (of: ze waren gestopt dat vermogen te ontwikkelen) en waren begonnen met luisteren naar de verkeerde dingen.

Ze hadden God beperkt en zichzelf geopend voor verkeerde, negatieve bronnen, die hen tenslotte geestelijk hadden geruïneerd.

De keus is aan jou: laat jij God overstemmen door andere geluiden en laat je je afnemen van wat je al hebt ontvangen? Of kies je ervoor iemand te zijn die hoort... Iemand aan wie meer wordt bijgegeven?

Gebed van de dag

Vader, dank U wel, dat ik geen bijzondere prestaties hoef te leveren om mijn geestelijke voorraden te vergroten, maar dat ik slechts hoef te luisteren naar Uw stem. Dank U wel voor deze mooie belofte.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de essentie van zonde. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince met ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen we gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.