Shop Doneer

Wijs Gods genade niet af

Leestijd: 3 min.

Gister lazen we dat God genadig en rechtvaardig is. In 2 Petrus 3:6-10 bespreekt Petrus Gods oordeel over deze wereld en refereert daarbij aan de zondvloed:

Daardoor is de wereld die er toen was, vergaan, overspoeld door het water. Maar de hemelen die er nu zijn, en de aarde, zijn door hetzelfde Woord als een schat weggelegd en worden voor het vuur bewaard tot de dag van het oordeel en van het verderf van de goddeloze mensen. Maar laat vooral dit u niet ontgaan, geliefden, dat één dag bij de Heere is als duizend jaar en duizend jaar als één dag. De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen. Maar de dag van de Heere zal komen als een dief in de nacht. Dan zullen de hemelen met gedruis voorbijgaan en de elementen brandend vergaan, en de aarde en de werken daarop zullen verbranden.

Opnieuw zien we hier de twee kanten van God; Zijn geduld betekent redding voor de mensen die aan Zijn voorwaarden voldoen, maar voor mensen die Zijn genade afwijzen, betekent het oordeel. Daarom waarschuwt Petrus de christenen hartstochtelijk: '...omdat Gods oordeel uitgesteld lijkt te worden, denk niet dat het helemaal niet komt!' God geeft ons allemaal de kans om met Hem verzoend te worden, voordat het oordeel komt.

Tenslotte lezen we nog een voorbeeld van iemand met een verkeerde instelling, uit Prediker 8:11:

Omdat het vonnis over een slechte daad niet snel geveld wordt, daarom blijft het hart van de mensenkinderen in hen vervuld van kwaaddoen.

Omdat de mensen niet onmiddellijk het oordeel van God zien, denken ze dat Hij helemaal niet oordeelt en dat ze veilig kunnen doorgaan met kwaad doen. Dit is echter een volkomen verkeerd idee van Gods innerlijke houding; Zijn hart is genadig maar tegelijk streng tegen het kwade. Daarom roept Hij ieder mens op Zijn genade niet af te wijzen, maar zich te bekeren; onze eigen gedachten in te leveren en Zijn Woord ons denken te laten veranderen.

Gebed van de dag

Heer, Ik wil Uw innerlijke houding van afkeer tegen het kwaad op waarde schatten en nooit licht gaan denken over de zonde - ik neem Uw genade serieus en neem haar met mijn hele hart aan. Laat mij hierin ook een voorbeeld zijn voor anderen.

Boeken over Gods genade

Deze overdenking komt uit het boek Wandelen met God dat gaat over vriendschap met God en is onderdeel van een 4-delige serie. In de webshop van DPM Nederland vind je meer Nederlandstalige boeken en proclamatiekaarten van Derek Prince én diverse boeken in andere talen. Wil je meer van Dereks onderwijs lezen, bijvoorbeeld over Gods genade? Kijk dan eens naar deze titels:

  • In het boek Genade of niets neemt Derek je mee in de onpeilbare diepte van Gods genade voor jou.
  • Heiligheid is geen optie vertelt over het leven als discipel van Jezus. Een heilig leven vraagt soms om lastige keuzes, maar er is niets mooier dan voor en met God te leven!
  • Hoe kunnen we leven in Gods genade en Zijn wil doen? Derek Prince neemt je mee op een studie door de Bijbel in zijn boek Wees volmaakt, maar hoe?
  • Gods genade is voor jou beschikbaar door Jezus' offer. Laat je geen schuld aanpraten door de vijand. Iets wat je hierbij kan helpen is onze proclamatiekaart Vrij van elke schuld.

Derek Prince op YouTube

In de jaren van zijn leven, zijn er honderden video's van de preken van Derek Prince gemaakt, onder andere over de kracht van proclamatie. Op het YouTubekanaal van DPM Nederland vind je deze videopreken van Derek Prince, met Nederlandse en Engelse ondertiteling. Als DPM Nederland werken we iedere dag aan het vertalen en publiceren van video's van Derek Prince. Abonneer je gratis op ons YouTubekanaal en blijf op de hoogte!

Onderwijsbrieven Derek Prince

Vijf keer per jaar versturen wij gratis onderwijsbrieven uit het onderwijs van Derek Prince. In het menu vind je bij Onderwijs > Studies de digitale versie van vele van deze brieven en artikelen. Mocht je de onderwijsbrieven willen ontvangen, schrijf je dan in per post of per e-mail.